Ez a Lidl és az Aldi nagy trükkje: mivel tarolnak a diszkontok?

Pénzcentrum2015. szeptember 27. 07:01

Nem bírunk leállni a saját (vagy ahogy a szakma hívja: kereskedelmi) márkás élelmiszerek vásárlásával: kutatások szerint még a tavalyi évhez képest is sokkal több ilyen élelmiszert vettünk idén. De melyek azok az üzletláncok, amelyek igazán nagyot kaszálnak a saját márkás termékekből?

Kereskedelmi márkás élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot a magyar fogyasztók az idei első félévben mintegy

240 milliárd forintért vásároltak,

ez egyébként több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A Nielsen kutatócég friss Kiskereskedelmi Indexe szerint az év felében 210 milliárd forintért vásároltunk saját márkás élelmiszert, ez azt jelenti, hogy

a kosarainkban minden harmadik élelmiszer saját márkás volt.

Háztartási vegyi áru és kozmetikum kereskedelmi (saját) márkáinál január-június között 30 milliárd forint bolti bevételt regisztráltak. Tehát minden ötödik mosogatószer, öblítő, papírzsebkendő saját márkás volt.

Kereskedelmi = saját

A kereskedelmi márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák, és általában a cég nevével jelzik őket, mint például Coop, Spar vagy Tesco. Sokszor azonban fantázianevet kapnak a csak egy cégnél kapható saját márkás termékek, például a Sparnál S-budget, a dm-nél Dontodent, stb.

Attól is függ, mekkora boltban

Üzlettípusonként és termékenként is jelentősen eltér a kereskedelmi márkák pozíciója - mondta el a felmérés kapcsán Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átlagosnál sokkal több saját márkás élelmiszert vásárolunk diszkontokban - például a Lidlben vagy az Aldiban. A legkevesebb ilyen terméket az "önálló" - azaz nagy lánchoz nem tartozó - boltokban vásároljuk. A diszkontok gyakorlatilag saját termékeikből élnek: ezekben a boltokban 100 forint bevételéből 69 jut saját márkákra élelmiszereknél.

Loading...

Legnagyobb a kereskedelmi márkás élelmiszerek piaci részesedése állateledelnél és mélyhűtött termékeknél. Alkoholos italoknál és édességeknél visazont inkább a klasszikus márkákat keressük.

Nem-élelmiszereknél leginkább háztartási papirárukból (zsebkendő, WC papír) veszünk saját márkásokat, de samponnál és fogkrémnél inkább a jól ismert termékeket keressük.

Loading...

Címkék:
vásárlás, aldi, lidl, diszkont, saját márka,