Megszólalt az Auchan-vezér: mire készülnek Magyarországon?

Pénzcentrum2014. március 27. 09:35

10 százalékkal nőtt az Auchan forgalma Magyarországon tavaly - hangzott el az áruházlánc csütörtöki sajtótájékoztatóján. Idén hat új benzinkutat nyitnak, de a trafiktörvény és a magas benzinár őket is fájdalmasan érintette.

Az eladott termékek száma 6 százalékkal, a vásárlók száma 7 százalékkal emelkedett a tavalyi évben, ez pedig összességében 10 százalékos forgalomnövekedést jelent az Auchannál - mondta el csütörtöki, évértékelő sajtótájékoztatóján Dominique Docoux, az áruházlánc vezérigazgatója. Az áruházlánc forgalma elérte a 324 milliárd forintot, a várakozások szerint az idei az első rentábilis év lesz a magyar piacon.

Az eladott termékszámban 1,3 százalékos visszaesést eredményezett a dohánytermékek kivonása. Az Erzsébet-utalványok elfogadása viszont 2,3 százalékos forgalomnövekedést generált. 2013-ban mintegy 2,3 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett az áruházlánc - leginkább a válságadók megszűnésének következtében. A kasszacsere mintegy 350 millió forintjába került az üzletláncnak.

A magas benzinár azonban továbbra is hátrányosan érinti az Auchant - elsősorban azért, mert áruházaik a város szélén, "autós" távolságban helyezkednek el. Ezt a hátrányt a saját benzinkutak alacsony áraival próbálják meg kompenzálni: 2014-ben hat új, elsősorban vidéki benzinkutat nyitnak.

Az áruházakban tovább erősítik a saját márkás termékek jelenlétét (leginkább az élelmiszereknél), több árszegmensben is; a helyi (kis)termelőknek is nagyobb szerepet szánnak. Az ömlesztett termékek koncepcióját is tovább fejlesztették, és Diszkont pont néven az áruházakon belül külön területet hoztak létre a legolcsóbb termékeknek - ezzel a diszkontláncok árait támadják. Az idei év egyik nagy újdonsága saját műszaki cikk-márkájuk, a Qilive elindítása.

Nem csak a webshop van tervben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A magyarországi jelenlétünk különböző kereskedelmi formákat fog felölelni a következő években" - tette hozzá Dominique Docoux. Kifejtette: dolgoznak egy olyan koncepción, aminek keretében kisebb alapterületű áruházakat létesítenek, továbbra is tervben van a webshop elindítása, de franchise-rendszerű (azaz nem az Auchan által üzemeltetett) boltok kialakítása is a tervek között szerepel.

Mint azt a vezérigazgató a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, természetesen figyelik, tesztelik a konkurencia e-kereskedelmi ágának működését. Az Auchan korábban egy éven keresztül tanulmányozta a lehetőségeket, és arra jutottak, hogy a jelenleg működő online vásárlási megoldások egyike sem felel meg az elképzeléseiknek. Docoux úgy fogalmazott, hogy egy jelentősen más más online vásárlási rendszert vezetnek be, mint a jelenleg ismertek. A vezérigazgató azt reméli, hogy a jövő év folyamán meg tudják majd mutatni, mire is gondoltak ezen a területen.

Címkék:
vásárlás, benzinkút, hipermarket, auchan, trafiktörvény,