5+1 tipp: már nagyon hó vége van, így spórolj

Pénzcentrum2013. november 28. 11:06

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az éve egyik legnehezebb hétvégéje előtt állnak a magyar családok. Sokaknak ugyanis már nagyon hó vége van, a fizetés csak jövő hét elején érkezik, ráadásul a december igencsak húzós lesz (karácsony, szilveszter, téli szünet). A Pénzcentrum.hu most néhány spórolós tippet mutat, amelyekkel talán könnyebben átvészelhetjük a következő napokat.

1. Írj egy gyors főzési listát a következő napokra. Ne csak azt nézd meg, hogy mi az, ami elfogyott otthon, hanem tervezd meg, mit fog reggelizni, ebédelni, vacsorázni a család. Kalkulálj azzal is, hogy valószínűleg lesznek olyan maradékok, amiket másnap fel tudsz használni alapanyagként (természetesen az élelmiszer-kezelési szabályok betartása, a megfelelő hőkezelés mellett). Egy ilyen lista abban is segít, hogy tudatosabban, változatosabban étkezzünk.

2. Nézz szét alaposan, mi maradt a hűtőben, a kamrában, a konyhaszekrényben. Gondold át, mit tudsz a megmaradt alapanyagokból, tartós élelmiszerekből főzni a hétvégén.

3. Ne félj megvásárolni azokat a termékeket, amelyek közelítenek a minőségmegőrzési időhöz. Ezek az élelmiszerek még akár napokig felhasználhatók, de sok esetben az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron adják őket. A vegyi áruknál, háztartási cikkeknél a termékek akár még hetekkel, hónapokkal a minőségmegőrzési idő után is használhatók.


4. Keresd a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket! Nem biztos, hogy novemberben epret, paprikát, paradicsomot kell vásárolnod: egyrészt ezek minősége ilyenkor messze elmarad a nyáron megszokottól, másrészt meglehetősen borsos áron kínálják őket. Keresd inkább azokat a termékeket, amelyek ilyenkor is szezonálisnak mondhatók, és általában olcsók is: a (fekete)retek, a fehérrépa, a sárgarépa, a pasztinák, a zeller, a káposztafélék, a cékla, a burgonya, a sütőtök, vagy az alma kiváló alapanyagot jelentenek az őszi-téli időszakban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Tarts húsmentes hétvégét. Egy kis kreativitással egészséges és finom vegetáriánus ételeket tudsz főzni: talán pont most jött el az ideje egy kis kísérletezésnek.

5+1. Nézd meg, nem maradt-e valamilyen vásárlási utalványod, kuponod, esetleg melegétel-utalványod. Ellenőrizd a bankszámládat, hiszen elképzelhető, hogy elfeledkeztél arról, hogy maradt még rajta néhány ezer forint. Akár a hitelkártyás vásárlásaid után kapott pontokat is felhasználhatod.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer,