Most tényleg sokat bukhatsz a hitelkártyáddal, ha nem figyelsz

Pénzcentrum2013. november 27. 05:33

Nem csak a karácsonyi vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy a bankok több ezer forinttal is büntethetik, ha valaki túllépi hitelkártyája hitelkeretét.

A karácsony jellemzően a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlásának időszaka. Sok családi ilyenkor ruház be több százezer forint értékű műszaki cikkre, jellemzően televízióra, házimozira, laptopra, konyhai gépekre.

Sokan ilyenkor a kényelmesebb utat választják, és hitelkártyával fizetik ki az ajándékot, ezzel a következő hónapokra tolva a konkrét kifizetést. Nem csak nekik fontos figyelni arra, hogy komoly ezreseket bukhatnak, ha túllépik kártyájuk hitelkeretét, hiszen ezt a bankok - ha nincs a keret megfelelően "szélesre" állítva - akár több ezer forinttal is "büntethetik. Összeszedtük, a legnépszerűbb kártyák esetén ez mennyit is jelent:

Sokan, főleg a most következő karácsonyi időszakban szorítkoznak a hitelkártyájukra. De azzal sokan nincsenek is tisztában, hogy a hitelkeretüket túlléphetik. Sőt, ha ez megtörténik, akkor díjat számol fel a bank. A hitelkeretünket általában a jövedelmünkhöz viszonyítva határozzák meg a bankok, de sok esetben alapból alacsony értéket kérnek az ügyfelek, hogy saját költekezésüknek is határt szabjanak.

A limit azonban bizonyos mértékig átléphető. A bankok ilyen esetben figyelmeztető sms-t küldhetnek, de sok esetben ez már késő. Súlyos ezresekkel kell már ilyenkor többet visszafizetni a hó végén. Figyeljünk tehát a hitelkeretünkre a karácsonyi vásárlás megtervezésekor.

A fentiekkel csak a hitelkártya valós költségeire akarjuk felhívni az olvasóink figyelmét. Valójában a hitelkártyák hasznos társai lehetnek a hétköznapjainknak. Egy fix éves díjért cserébe minden költésünk után több százalékos jóváírást kaphatunk, miközben saját pénzünk egy bankszámlán kamatozik. A bank pénzét pedig általában 45 napig ingyen használhatjuk. Azonban csak akkor lehet nyerni ezzzel a termékeken, ha minden díjjal tisztában vagyunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a legjobb hitelkártyát pedig itt a Pénzcentrum.hu-n is megkeresheted. Az összehasonlítónk segítségével az éves díj vagy a kedvezmények alapján is számolhatsz.

Hogyan kereshetsz te is a hitelkártyával? Itt a válasz!


Címkék:
vásárlás, karacsony, hitelkártya,