Figyelem, újabb veszélyes játékokat találtak Magyarországon!

MTI2013. augusztus 21. 14:31

Egészségi kockázatot rejthet a buborékfújókban lévő folyadék, a vizsgált kilenc mintából három buborékfújó esetében mikrobiológiai szennyezettséget mutattak ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) laboratóriumi vizsgálatai.

A közlemény szerint az NFH a nyár elején vonta ellenőrzés alá a nyári szezon kedvelt játékai közül például a labdákat és a buborékfújókat. Játéklabdák esetén tiltott lágyítószer-tartalmat, illetve tiltott azoszínezék-tartalmat vizsgált a hatóság, míg a buborékfújóknál a mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték.

Kiemelték: a tiltott azoszínezék-, valamint a tiltott lágyítószer tartalom a gyermekek szervezetébe kerülve rákkeltő hatású lehet, a buborékfújókban lévő folyadék is különböző egészségi kockázatokat jelent.

Az elvégzett vizsgálatok szerint valamennyi játéklabda megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A buborékfújóknál az összes élő mikrobaszám 2 terméknél magasabb volt, mint az európai uniós protokollban rögzített határérték, emellett 2 buborékfújónál Enterobacteriaceae és Pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki.

Az NFH közleménye szerint az összes élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása a gyártási higiénia nem megfelelő betartására utal és az különböző típusú megbetegedéseket okozhat. A tünetek súlyossága egyéntől és kortól függően is változik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A játékok mikrobiológiai tisztaságának megfelelősége kiemelt kérdés, a felsorolt okok miatt az NFH a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a hasonló ellenőrzésekre a gyermekek biztonsága érdekében - írták.

 

Címkék:
vásárlás, gyerek, veszély, gyermek, nfh,