Figyelem, életveszélyes játékokat találtak Magyarországon!

MTI2013. augusztus 8. 14:34

A fogyasztóvédők a játékbabák, a lövedékes játékok és a fürdőjátékok ellenőrzése során rákot okozó tiltott lágyítószereket is találtak a termékek egy részében - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csütörtökön.

A vizsgált játékbabák 50 százaléka, a lövedékes játékok 80 százaléka, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20 százaléka bizonyult veszélyesnek, ezekben a tiltott lágyítószer az uniós határérték akár több százszorosát is meghaladta.

A hatóság közölte: nehezíti a helyzetet, hogy ezen anyag jelenléte vizuálisan nem látható a termékeken, azok kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatók ki.

Az NFH ellenőrizte a lézeres mutatópálcákat is 2013. május 20. és június 14. között. A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy 12 fajta termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt, a nem biztonságos lézer pointereknél elrendelték a forgalomból történő kivonást, visszahívást.

A hatóság arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy az 1 milliwattnál nagyobb teljesítményű lézer mutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat, a nem megfelelő lézer pointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
vásárlás, gyerek, játék, veszély, nfh,