Százmilliós kártyacsalás: magyar bűnözők határtalan módszerei

Orosz Márton2013. február 13. 10:50

Magyar bűnözők a kártyacsalások élvonalában A jelek szerint világszínvonalat képviselnek a magyar bűnözők a bankkártyás lenyúlásokban. A napokban az Egyesült Államokban emeltek vádat az elmúlt évek egyik nagy kártyabalhéjában: az egyik vádlott magyar származású, a csaláshoz szükséges eszközöket is itthon "gyártották".

Hatezer bankkártya adatait szerezték meg azok a bűnözők, akik ellen hétfőn emeltek vádat a New York-i ügyészség. A csalók speciális módszerükkel 3 millió dollárt - 645 millió forint - nyúltak le - írja a Forbes üzleti hírportál.

Az ügy igazi érdekessége, hogy a szálak Magyarországra vezetnek: úgy tudni, az elkövetői banda tagjai között voltak magyar származásúak, sőt, a kártyaadatok megszerzéséhez szükséges eszközöket is tőlünk szállították. Az amerikai sajtó szerint ezek kimondottan magas színvonalon előállított, high-tech eszközök voltak, a csalók pedig precízen, gyorsan és nagy szakértelemmel végezték munkájukat.

A bankjegykiadó automatákhoz olyan leolvasó készülékeket telepítettek, amelyekkel megszerezték a kártyák adatait, sőt, apró kamerákat is telepítettek az automatákhoz, amelyekkel hozzáfértek az áldozatok PIN-kódjához. Ezen adatok birtokában egy klónozott kártyával gyakorlatilag ellopták a számlákon levő pénzeket.

A banda 2012 áprilisa és decembere között tevékenykedett több amerikai államban is, az ügyészség szerint a szervezet vezetői akár 30 év börtönbüntetést is kaphatnak.


Nem csak Amerikában

Egy másik bűnszervezet ellen Magyarországon folyik büntetőeljárás, meglehetősen hasonló ügyben. A banda a vád szerint Magyarország mellett másik négy európai országban csapolt meg számlákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adatszerzéseket Magyarország mellett Németországban, Olaszországban, Csehországban és Dániában hajtották végre, a hamis készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel való visszaéléseket pedig Magyarországon, valamint Csehországban, Dániában és Kanadában követték el. Lapértesülések szerint a bűnszervezet tagjai korábban, börtönéveik alatt oktatták ki egymást a kártyás csalások módszereire.

ÍGY VÉDEKEZHETSZ A KÁRTYÁS LENYÚLÁSOK ELLEN

Mint arról néhány napja beszámoltunk, elmúlt hetekben ismét magyar bankkártyákat támadtak a csalók. Információink szerint mágnescsíkos kártyákról nyúltak le komoly összegeket.

Címkék:
csalás, bankkártya, ATM, PIN-kód, európai ügyészség,