Megszólalt a Posta: többet kell fizetni a sárga csekkért

Pénzcentrum2012. november 27. 17:20

A jelenlegi nettó 112 forintról 137 forintra, vagyis áfával együtt 142 forintról 174 forintra emeli a sárga csekkek díját a Magyar Posta - értesült a Népszabadság. A díjat továbbra is az fizeti, akinek a számláján jóváírják a pénzt, vagyis jellemzően a szolgáltató cégek. Az emelés a tranzakciós illeték nagy részének áthárítását jelenti értelmezésünk szerint. Ezt részben a Posta meg is erősítette lapunknak.

A Népszabadság szerint a postai liberalizációra készül a sárga csekk díjának emelésével a társaság, hiszen a 2013-ban bevezetésre kerülő tranzakciós illeték mértéke önmagában nem indokol ekkora emelést. A Pénzcentrum.hu számításai szerint azonban 6%-os infláció mellett ez azt jelenti, hogy a Posta átlagosan 9140 forintos csekk összeg 2 ezrelékes tranzakciós díját hárítja tovább (ezekre a tranzakciókra, mint a tranzakciók többségére 2 ezrelékes illetékkulcs vonatkozik majd).

Számításainkat megerősíti a Posta válasza, miszerint az átlagos tranzakciós érték 10-11 ezer forint. Vagyis a posta a tranzakciós illetéknek a nagy részét, de nem egészét hárítja csak át, vagy nem veszi figyelembe teljes egészében az inflációt -legalábbis véleményünk szerint ez állhat az emelés mögött.

A csekkek többletköltségeit a szolgáltatók a novemberben elfogadott Hírközlési Törvény értelmében nem háríthatják át a fogyasztókra, nyáron a közműcégekkel szemben vezettek be hasonló korlátozást. A szabályozás szembemegy a készpénzfizetés visszaszorításának igényével - a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a készpénzhasználat közel 100 milliárd forint társadalmi költséget jelent évente. Mivel a sárga csekk használata a befizetés során a fizető fél számára ingyenes, a sárga csekk a készpénzhasználat szélesebb körű ingyenességének látszatát kelti, holott társadalmi költsége magasabb, mint az elektronikus fizetési módoké.

A Posta lapunknak eljuttatott közleményében is megerősíti feltevésünket, miszerint a 2013-től növekvő költségek miatt kell díjakat emelniük, bár ezt nem részletezik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A Magyar Posta 2013. január 1-jétől a költségek jövő évi változásának figyelembevételével kénytelen emelni a pénzforgalmi szolgáltatások díját. Az emelés mértékét kizárólag a 2013-tól felmerülő plusz költségek határozzák meg. Ez nem jelet a Magyar Posta számára extra bevételt.
A Posta a szolgáltatás igénybevételére a számlavezető bankokkal áll szerződéses kapcsolatban. A postahelyen jelenleg sem kell a befizető ügyfélnek a csekken való befizetésért fizetnie, ezen a jövőben sem kívánunk változtatni.

 

Címkék:
liberalizáció,