Így lehet biztonságos a bankkártyás fizetés

Pénzcentrum2012. november 19. 14:04

A hazai bankok között elsőként, minden bankkártyával rendelkező ügyfele számára elérhetővé teszi a K&H Bank "3D Secure" biztonsági szolgáltatást.

Az ún. 3D Secure biztonsági szolgáltatást a VISA és MasterCard kártyatársaságok vezették be, hogy a bankkártyák fizikai jelenléte nélküli fizetéseket biztonságosabbá tegyék. A K&H kártyabirtokosok online vásárláskor - ha a bankkártyás fizetési módot választják - a szokásos kártyaadatok (kártyaszám, lejárati idő, CVC2/CVV2 kód) megadásán túl egy, az adott alkalomra szóló biztonsági kódot (One Time Password) is kapnak sms-ben a banktól, ami biztosítja, hogy csak a kártya birtokosa tudjon fizetést kezdeményezni.

A biztonsági szolgáltatást - előreláthatólag 2012. december 7. után - a pénzintézet már kiadott és újonnan kibocsátott VISA és MasterCard hitel- vagy betéti kártyáinak birtokosai vehetik igénybe, regisztrációt követően. A szolgáltatás díját a kártyák éves díja tartalmazza. A pénzintézet a hazai bankok között a betéti kártyákra vonatkozóan elsőként, a hitelkártyák körében pedig másodikként lép piacra a 3D Secure szolgáltatással.

"A bank ügyfelei az online vásárlásoknál alkalmazott bankkártyás fizetések elenyésző százalékában jeleznek visszaélést. Ugyanakkor fontosnak tarjuk, hogy az interneten történő vásárlások térnyerésével párhuzamosan ügyfeleink a legújabb biztonsági megoldásokat használhassák a fizetések során" - mondta el Mészáros Tibor, a K&H Bank betéti és befektetési marketing főosztály igazgatója.

Az új fizetési eljárást azoknál az online kereskedőknél lehet alkalmazni, akik csatlakoztak a 3D Secure rendszerhez. A weboldalakon ezt a "Verified by Visa" illetve a "MasterCard SecureCode" logó jelzi. Azoknál az online vásárlásoknál, ahol a kereskedő nem csatlakozott az új biztonsági rendszerhez, a kártyabirtokosok a szokásos módon, a kártyaadatok és a CVC2/CVV2 kód megadásával tudnak fizetni.

A 3D Secure szolgáltatás bevezetésével egy időben a K&H lehetővé teszi, hogy a VISA és MasterCard kártyabirtokosok a kártya fizikai jelenléte nélkül végzett vásárlások összegére egy külön, szűkített limitet adjanak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Világszerte már több mint 700.000 internetes bankkártya-elfogadóhely tud 3D Secure biztonsági kódot elfogadni. Ezek jelentős része, mintegy 560.000 kereskedő Európában kínálja ezt a magas biztonsági szintű szolgáltatást és számuk az elmúlt 2 évben 150 százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy a fejlődés üteme csak a latin-amerikai régióban haladja meg ezt a szintet és így ezen szolgáltatást kínáló kereskedők száma nagyobb, mind az Egyesült Államokban, ahol a biztonságosnak gondolt PayPal vagy Amazon által alkalmazott fizetési módok terjedtek el.

 

Címkék: