A legújabb nemzetközi bankkártya-balhé: kelet-európai bűnözők a háttérben

MTI2012. augusztus 17. 18:12

Félmillió ausztrál hitelkártya-tulajdonos adatait lopták el feltehetően az egyik kelet-európai ország hackerei - közölte pénteken az ausztrál szövetségi rendőrség szóvivője.

A számítógépes kalózok összesen mintegy 25 millió ausztrál dollárt (közel 6 milliárd forint) emeltek le a sértettek számláiról. Mint a szóvivő elmondta, a bűnözők internetes kereskedések számítógépes rendszereit törték fel.

Az ausztrál sajtó úgy tudja, hogy a hackerek olyan kisebb üzlethálózatok rendszereiből lopták el a vásárlók személyes adatait, amelyek nem tettek meg minden elvárható biztonsági intézkedést.

A média értesülése szerint a bűncselekményt feltehetően ugyanaz a hackercsoport követte el, amely tavaly decemberben az Egyesült Államokban a Subway étteremlánc adatbázisába hatolt be, és onnan több mint 80 ezer ember hitelkártyaadatait lopta el.

Az amerikai nyomozás akkor román állampolgárságú elkövetőket gyanúsított a több millió dolláros kárt okozó lopással. A hackerek akkor is és most is billentyűzetfigyelő kémprogramokat telepítettek az "értékesítési pontok" számítógépes rendszerébe, majd - a Microsoft cég szoftvereinek biztonsági réseit kihasználva - letöltötték a megszerzett információt.

Címkék:
kémprogramok,