Ezek a legjobb jégkrémek Magyarországon! Itt a lista

Pénzcentrum2012. július 29. 08:07

Fagylaltokat és jégkrémeket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) júniusban és júliusban, a szakemberek nem találtak kirívó szabálytalanságokat. A hatóság osztályozta is a hűsítő finomságokat, most mutatjuk, hivatalosan melyek a legjobb jégkrémek Magyarországon.

A hatóság emlékeztetett: a nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idén is kiemelten fontos, ezért rendelte el a NÉBIH a jégkrém és a fagylalt termékek célellenőrzését.

A NÉBIH szakemberei - több megyét érintően - 41 fagylaltot forgalmazó vendéglátóhelyen vettek fagylalt mintát. A közlemény szerint a vizsgálati eredmények és az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylalt forgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak.


Az összesen 100 mintából - amelyek zöme helyben készített fagylaltból származó volt -, 555 mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Mikrobiológiai kifogásoltság nem volt, egy esetben a megengedettnél több színezék tartalmat mutatott ki a vizsgálat, két esetben pedig a termék hőmérséklete nem volt megfelelő. A célellenőrzés a jégkrémek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira szintén kiterjedt. A hatóság ellenőrizte az érzékszervi tulajdonságokat, továbbá a jelölésre, a tömegre és tárolásra vonatkozó követelményeket. Ezenkívül színezék-, édesítőszer-tartalmat, valamint a tej alapú jégkrémek esetén a szalmonella jelenlétet is vizsgálta a laboratórium.

Az ellenőrzés során 3 különböző előállító létesítményből összesen 16 termék, valamint a kisebb kereskedelmi egységekből és nagyobb áruházláncokból 35 termék mintavételére és vizsgálatára került sor. Ez összesen 260 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.

Ezekkel a fagyizókkal vigyázz idén nyáron: KATTINTS!

A laboratórium egyik tej alapú termékben sem mutatott ki szalmonella baktériumot, és a jégkrémeket mindenhol megfelelő hőmérsékleten tárolták. A vizsgált termékek édesítőszer-tartalma és ezek feltüntetése a jogszabályoknak megfelelt. Egy jégkrémben azonban olyan színezék jelenlétét mutatta ki a laboratórium, amely nem szerepelt a termék jelölésén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kilenc termék esetében több kisebb és egy-két súlyosabb jelölési hiányosságot tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hibának az számított, hogy a jelölésen nem tüntették fel a termék tömegét. Az 51 jégkrémből 9 terméknél indult hatósági eljárás, ebből hét esetben figyelmeztetésben részesítették a termék gyártóját illetve forgalmazóját.

Kedveltségi vizsgálatot is végeztek

A hatóság az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát is elvégezte. A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Laboratóriumában a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő érzékszervi előírásnak való megfelelés ellenőrzése mellett egy kedveltségi rangsort is összeállítottak.

A célellenőrzés keretében érzékszervi vizsgálatra 51 db minta érkezett a laboratóriumba, 39 db jégkrém, 4 db vizes jégkrém, 3 db tejes gyümölcsjégkrém, 2 db sorbet és 3 db tejes jégkrém.


A jégkrémek külső megjelenés, állag, illat és íz érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság bírálta; majd a szöveges értékelés mellett párhuzamosan 1-5 pontig terjedő skálán is értékelték a mintákat, ahol az 1 pont jelentette a leggyengébb tulajdonságot, míg az 5 pont a legjobb, vagyis a kiváló tulajdonságot. 5 pontot a nagyon jó érzékszervi tulajdonságokkal (hibátlan szín, fényes bevonat, krémszerű állag, harmonikus íz) rendelkező jégkrémek kaptak.

Címkék: