Görcsbe rándul a bolti eladók gyomra: ettől kell félniük

Pénzcentrum2012. május 13. 08:04

Könnyen lehet, hogy néhány éven belül radikális változásokat tapasztalhatunk a boltokban. Egyes szakértői vélemények szerint ugyanis a kiskereskedelem egyfajta technológiai robbanás előtt áll, azaz a legújabb technikai fejlesztések előbb-utóbb beépülhetnek a mindennapi vásárlási folyamatokba.

A jövő boltjainak egyik érdekes elemét készül bevezetni Nagy-Britanniában az Asda áruházlánc. A második legnagyobb brit üzletlánc hologramos bolti eladókat tesztel: egyik boltjukban néhány hónapja már egy virtuális eladónő köszöntötte a vevőket - nagy sikerrel.

A The Grocer című szaklap beszámolója szerint a virtuális eladónő januárban dolgozott a lánc Milton Keynes-i boltjában, üdvözölte a vevőket, és felhívta figyelmüket az aktuális akciókra. Az Asda szóvivője szerint az újdonság kimondottan sikeres volt, a hologramos dolgozó nagy sikert aratott a vevők körében.


A fejlesztő Tensator cég szerint a hologram-eladó kiválóan használható arra, hogy informálja és szórakoztassa a vevőket, például hogy borokat ajánljon a vacsorához - mindezt éjjel-nappal, gyakorlatilag minimális beruházással, így könnyen lehet, hogy akár egyfajta alternatívát is jelenthet a bolti eladók helyett. A technológia a gyakorlatban úgy működhet, hogy a vevők felmutatja a hologram-eladónak a borosüveg vonalkódját, mire az a memóriájából elmond minden tudnivalót a borról, ajánl hasonló borokat más árkategóriában, vagy akár hozzájuk passzoló ételeket is.

A technológia alkalmazható például repülőtereken, az egyszerű becsekkolásnál, vagy akár gyógyszertárakban is, a készítmények használatának, mellékhatásainak elmagyarázására.

Magyarországon is fejlesztenek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újszerű technológiai megoldásokkal a magyar üzletekben is találkozhatunk. Több boltban működnek például önkiszolgáló kasszák, ahol a vásárlók maguk intézhetik a fizetést. Az önkiszolgáló pénztárak teljesen automatizáltan működnek: a vásárlók maguk olvassák be a kiválasztott termékek vonalkódját, majd a végösszeget készpénzben vagy kártyával egyenlíthetik ki. Az automata pénztár természetesen visszaad és nyugtát is nyomtat a vásárlásról.

Van olyan áruház is, ahol a legmodernebb infokommunikációs rendszer folyamatos tájékoztatást ad az aktuális információkról, az egyes termékek összetevőiről, áráról, segít a választékból az igénynek legmegfelelőbb termék kiválasztásában. A mérlegeken mérés közben videófilmek, képek, receptek adnak ötletet, például ahhoz, hogy mit főzzünk ma vacsorára. Kézbe vehető a vásárlás, a mobil eszközökön követhető a kosárban szereplő áru aktuális értéke. A pénztárnál a fizetés akár egy mobiltelefon segítségével is megoldható, vagy a mobilunkra megérkezett kupon felhasználható.

Több magyarországi üzletben elektronikus árcímke mutatja valamennyi termék árát a papíralapú polccímke helyett, a dolgozók így egyetlen gombnyomással tudnak változtatni az árakon.

Címkék:
árcímke,