Már a piacon is átvágnak: ezt kapjuk magyar gyümölcs helyett

Pénzcentrum2012. április 14. 11:08

Becsapják a fogyasztókat azok az árusok, akik a spanyol, az olasz, vagy más mediterrán területről érkezett földiepret hazaiként árulják. A hazai szamóca szezonja csak májusban kezdődik, így aki most vásárol magyar feliratú gyümölcsöt, az biztos, hogy nem hazai termékhez jut - tájékoztat csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az utóbbi napokban az üzletekben és a piacokon magyarként árulják a Spanyolországban, vagy Olaszországban termesztett földiepret, pedig a hazai, fólia alatt termesztett gyümölcs csak május első felében, a szabadföldi termesztésű - az időjárási körülményektől függően - pedig május közepe és június harmadik hete között lesz kapható.

A külföldről behozott termékek hazaiként feltüntetésével megtévesztik a fogyasztókat, ezzel nemcsak itthon, de határainkon kívül is - amennyiben az átcsomagolt, átcímkézett külföldi árut magyarként kínálják - rontják a magyar termékek hitelét. Az FVM azt tanácsolja, aki ilyennel találkozik, jelentse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen hívható 06 80/263-244-os számán.

A FruitWeb Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács fontosnak tartja, hogy a magyar fogyasztók ismerjék meg a hazai termékek érési idejét, azaz hogy melyik gyümölcs vagy zöldség mikor vásárolható. Például a hazai földieper-szezon május közepén kezdődik csak, így a most ekként árult gyümölcs biztos, hogy - a teljes érettségi szint elérése előtt leszedett - kisebb élvezeti értékű, külföldi termés.

Címkék: