Gyomorforgató képek: ezt akarták megetetni velünk húsvétkor

Pénzcentrum2012. április 5. 10:24

Szarvason több tonna romlott húst foglaltak le a szakhatóságok egy vállalkozás telephelyén, a cég tevékenységét az élelmiszerlánc-biztonsági szakhatóság felfüggesztette. A húsvéti ellenőrzéseken eddig 20 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, és összesen 9,5 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Szarvasi Rendőrkapitányság eljárást folytat rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki a rendelkezésre álló adatok szerint egy élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás keretében nagy tételben lejárt szavatosságú terméket hoz forgalomba. A húsról a bejelentést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc - Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága tette.

A hatóságok tegnap tartottak házkutatást a cég Szarvas külterületén lévő telephelyén, illetve a vállalkozás által bérelt hűtőraktárban, valamint a kiskereskedelmi üzletükben.

Mindhárom helyszínen nagyobb mennyiségben foglaltak le olyan hústermékeket, melyek eredete, és szavatossága kétséges. A szakhatóságok olyan mértékű higiéniás szabálysértéseket tártak fel a vállalkozás telephelyén, hogy a cég működését felfüggesztették.

Húsvét után is folytatják az ellenőrzéseket

Az előző évekhez hasonlóan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábban MgSzH) szakmai irányítása mellett, a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzésekre kerül sor.

A hivatal a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta: a Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés keretében külön hangsúlyt kap a gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerek, a szezonálisan jellemző élelmiszerek és tevékenységek ellenőrzése a várhatóan nagyobb mértékű termelés, illetve megnövekedett forgalom miatt.

Az ez évi vizsgálatok célterülete: a hús és húskészítmények, édesipari termékek, borászati termékek, előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás forgalmazás, zöldség- és gyümölcs-értékesítés, illetve takarmány előállítás és forgalmazás, az élőállat szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiemelten ellenőrzött termékek a friss hús; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka); a tojás; az édesipari termékek; a különféle borok; a szezonális zöldség-gyümölcs.

Eddigi tapasztalatok alapján általánosan elmondható, hogy leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó, illetve higiéniai hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot állapítottak meg a szakemberek, jellemzően nagyobb arányban az élelmiszer-forgalmazó helyeken, mint az előállító létesítmények ellenőrzésénél.

Az akció első időszakában, március 19-30. között országosan összesen 2 832 ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek. Ebből élelmiszer előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1 826 ellenőrzés történt, továbbá 91 esetben takarmány, 519 alkalommal pedig állatszállítmány ellenőrzésére került sor.


A feltárt szabálytalanságok miatt 74 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Eddig összesen 9 546 415 Ft bírságot szabott ki a hatóság. Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 730 hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melynek eredményeként 20,5 tonnát kivontak a forgalomból, leggyakrabban jelölési hiba, és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta miatt.

A Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés idén április 9-ig, húsvét hétfőig tart. Az akció vége nem jelenti azt, hogy ezt követően az üzleteknek nem kell ellenőrzésre számítaniuk.

Címkék: