Az Apple nagy bejelentése: mindenki meglepődött

MTI2012. február 16. 18:34

Új operációs rendszert mutatott be váratlanul az Apple, alig nyolc hónappal a Lion operációs rendszer bemutatása után.

Az Apple vezérigazgatója Tim Cook csütörtökön mutatta be az OS X 10.8 Mountain Lion rendszert. Az Apple ezzel az ősszel piacra kerülő új Microsoft operációs rendszernek, a Windows 8-nak kíván "elébe vágni".

Az új Apple operációs rendszer átvesz egyes funkciókat az iPhone és az iPad mobil készülékek iOS operációs rendszerétől. A Mountain Lion egyúttal iCloud a számítógépes felhő szolgáltatásokra is nagy hangsúlyt helyez. Az Apple "Gatekeeper" néven új biztonsági felügyeleti szolgáltatást is bevezet.

A Mac operációs rendszer immár a 23-ik egymást követő negyedévben növeli világpiaci részesedését. A Gartner piackutató vállalat számításai szerint az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedévben 20 százalékkal nőttek az eladások és már 11,6 százalék feletti piaci részesedést vívott ki magának az Apple. Az első helyen a HP áll 23,1 százalékkal, a Dell pedig a másodikon 22,4 százalékkal. Világszerte az Apple a tavalyi negyedévben sok év óta első alkalommal ért el ismét öt százalék feletti piaci részesedést.

Címkék: