Tízezreket spórolnak nálunk a szlovák családok

Pénzcentrum2011. november 15. 15:01

Az elmúlt hetekben - elsősorban a forint jelentős gyengülése miatt- látványosan megnőtt a szomszédos országokból érkező vásárlók száma a határokhoz közeli városok üzleteiben. Sokan már azzal sem foglalkoznak, hogy eurójukat forintra váltsák.

Az elmúlt hetekben jelentősen gyengült a forint az euróhoz képest, sőt, hétfőn este újabb történelmi mélypontra esett a hazai fizetőeszköz árfolyama. Az árfolyam alakulásának hatására a szomszédos országokból egyre többen jönnek Magyarországra vásárolni: a határhoz közeli városok áruházainak parkolóiban egyre több külföldi rendszámú autót találni. Miskolcon például egyre több boltban találkozhatunk szlovák nyelvű információs táblákkal. 

Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa a napokban az Új Szó c. szlovákiai napilapnak elmondta: emelkedett az északi határszakasz közelében található Tesco áruházak forgalma. Több a szlovákiai vásárló "Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben" - mondta Szabó Anita. A jelenség leginkább a Komáromban, Mosonmagyaróváron, valamint Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A lap szerint egy ötkilós mosóporon közel ezer forintot, egy kiló csirkecombnál 650-, míg 30 darab tojásnál akár 600 forintnál is többet tud megtakarítani a Szlovákiából érkező vásárló. Felmérésük szerint egy 56 eurós (17 700 forint) bevásárláson 15 eurót (4700 forint) lehet megtakarítani. Várhatóan sokan lesznek, akik a karácsonyi nagybevásárlást is Magyarországon intézik majd, sőt, akár az értékes ajándékokat is itt veszik majd meg.

A Pénzcentrum.hu információi szerint az osztrák vásárlók számában egyelőre nem tapasztalható látványos növekedés Nyugat-Magyarországon. Sopronban, Győrben és Szombathelyen - a korábbiakhoz képest- jellemzően nem több az Ausztriából érkező vásárló, mivel a határhoz közel lakók eddig is leginkább nálunk vásároltak. Azonban az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy az osztrákok többet költenek a magyar boltokban. Úgy tudjuk, a dunántúli nagyvárosokban felpörgött a szolgáltató szektor forgalma is: többet költenek azok, akik fodrászhoz, kozmetikushoz, fogorvoshoz jönnek, de a vendéglátóhelyeken, éttermekben is költekezőbbek az osztrákok. Évek óta tendencia, hogy egyre több üzletben - már a legkisebb helyeken is- lehet euróval fizetni, igaz, a vásárlók forintban kapják meg a visszajárót.

Címkék:
tesco global áruházak zrt,