Nagyot kaszál a Tesco a szárnyaló eurón

Pénzcentrum2011. november 7. 14:07

Bár a legtöbben nem örülnek a forint euróval szembeni mélyrepülésének, azonban akadnak ágazatok hazánkban, melyek igencsak jól járnak a tartósan 300 forint feletti árfolyammal.

Néhány napja tartósan a 300 forintos lélektani határ felett van az euró árfolyama; a forint euróval szembeni jegyzése a mai napon 307,5-ig is felkúszott. A legtöbben emiatt csak fogják a fejüket - elég csak az euró hitelesekre gondolnunk -, hiszen a magas árfolyam miatt egyre csak vékonyodik a családok pénztárcája. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy akadnak ágazatok, melyek éppen a magas árfolyam miatt számíthatnak extra profitra.

Ismét fellendülőben a bevásárlóturizmus; egyre többen érkeznek északi szomszédunkból, hogy nálunk költsék el nehezen megkeresett fizetésük. Jól mutatja ezt a tendenciát, hogy emelkedett például az északi határszlélen található Tesco áruházak forgalma is - mondta el az Új Szónak Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa.

"Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben" - mondta a lapnak Szabó Anita.

A hírek szerint a jelenség legfőképp a Komáromban, a Mosonmagyaróváron, valamint a Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A szeptember óta mintegy 10 százalékos euróval szembeni forintgyengülés a környező országok (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia) határ menti vidékein élők szemszögéből úgy is felfogható, hogy a magyarországi áruk és szolgáltatások árai ennyivel süllyedtek, így például egy magyarországi hétvégi bevásárlás egyre vonzóbb lehet számukra - mondja Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Véleménye szerint amennyiben a forint tovább gyengülne a következő időszakban az eurózóna adósságválságának mélyülése és/vagy a magyar kormányzati gazdaságpolitikával kapcsolatos aggodalmak hatására, akkor a magyarországi bevásárló turizmus fokozódhat. Ez az áfa- és jövedéki adóbevételeken keresztül némileg segítheti a magyar költségvetést. Fontos azonban látni, hogy az idén novembertől magasabb magyar jövedéki adó, illetve a januártól 27%-ra növekvő áfa-kulcs csökkenti a magyarországi áruk és szolgáltatások vonzerejét külföldi, fizetésüket euróban kapó állampolgárok szemében.

 

Címkék:
tesco global áruházak zrt,