Kitálal a termékbemutató áldozata: alattomos trükkök

Pénzcentrum2011. szeptember 29. 08:13

Az elmúlt időszakban több fogyasztóvédelmi bejelentés is érkezett Csongrád megyében a termékbemutatókat szervező cégek ellen. Az ilyen vállalkozások módszerei egyre gátlástalanabbnak, a fogyasztók pedig egyre kiszolgáltatottabbnak tűnnek.

Egy 70 éves károsult a delmagyar.hu-nak panaszolta el átverésének történetét. Az idős nő elmondása szerint szeptember elején Szegeden vett részt termékbemutatón: olyan háztartási gépeket ajánlottak a kizárólag idős emberekből álló hallgatóságnak, amelyek használatával egészségesebben élhetnek.

A termékbemutató műsor csúcspontján ezúttal is nyereményeket sorsoltak. A nyugdíjas tanárnő volt a legszerencsésebb: 1-es sorszámával valamennyi háztartási gépet elvihette roppant kedvezményesen, 1 millió 159 ezer forint helyett 329 ezer 999 forintért. (Utóbb kiderült: a többek között robotgépből és különböző tartozékokból álló szett a tizedét, legfeljebb 30-50 ezer forintot éri, valamint az is, hogy 6 embernek volt 1-es sorszáma.)

A tanárnő, aki nem akart vásárolni, és készpénzt se vitt magával, azt mondja: ettől "megszédült", és nem tudta kontrollálni a történéseket. Azonnal hátra kellett mennie a terem végébe, különböző papírokat írattak vele alá, arról is, hogy kifizetett 33 ezer forint előleget. Holott egy fillért sem adott oda. Nyilatkoznia kellett, mennyi a nyugdíja.

A hölgy délutánra "kijózanodott", mivel beszélt közben a lányával: amikor hozták a gépeket, nem akarta őket átvenni. Közölték, addig nem mozdulnak, amíg nem fizeti ki a 33 ezer forintot, az árut pedig lerakják a ház elé.

A dolog egyik furcsasága, hogy a nő nyugtát kapott az előlegről délelőtt, pedig csak délután adta oda a pénzt. A bank ráadásul utóbb kölcsönszerződést is küldött neki, pedig az üzlettől már másnap visszalépett, és azt a cég el is fogadta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugdíjas nő azóta visszaküldte postán a gépeket, neki viszont tartoznak az előleggel. Nincs se pénze, se háztartási gépe, csak egy 4 évre szóló, havi 15 ezer forintos, 554 ezer forint végösszegű kölcsönszerződése. A THM 41 százalék. A nő az ügyben rendőrségi feljelentést tett.

Fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy fontoljuk meg ezeket a vásárlásokat: ne 5 perc alatt döntsünk százezrekről. Ne higgyük el, hogy elszalasztjuk a soha vissza nem térő alkalmakat. Ne írjunk alá olyan szerződéseket, amelyek tartalmát nem ismerik, és ne adjuk át a legszemélyesebb dokumentumainkat.

Címkék: