Magyar cég találmánya hozhat áttörést a mobilfizetésben

MTI2011. szeptember 19. 17:33

Áttörést hozhat a mobiltelefonos fizetésben egy magyar találmány, amely lehetővé teszi a bankoktól és mobil-szolgáltatóktól független mobiltelefonos vásárlást és számlafizetést. A találmányt a  hétfőtől csütörtökig tartó NFC világkongresszuson mutatják be.

Az NFC (Near Field Communication) technológia egy rádiófrekvencia alapú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, amely a csipen tárolt adatok átvitelére szolgál. Alkalmazása során az NFC csippel felszerelt kártyát vagy más hordozót néhány centiméterre kell tartani attól a készüléktől, amely a tárolt adatot (legyen az utalvány összeg, személyi azonosító vagy közlekedési menetjegy) leolvassa és értelmezi.

Először a plasztikkártyák piacán jelent meg a technológia, de használják már fizetési megoldásokban, illetve néhány külföldi nagyvárosban intelligens közlekedési bérletként.

A plasztikkártyák esetében széles körben alkalmazott érintésmentes NFC-technológia telefonba integrálása világszerte új, sokszor még kísérleti szakaszban lévő fejlesztés. A plasztikkártyától eltérően a mobil NFC a készüléktől energiát is vehet fel, értelmezheti a kamera által közvetített jeleket, így jóval összetettebb feladatok ellátására képes. A mobil piac különböző szereplőinek azonban még nem sikerült közösen elfogadott, standardizálható megoldást találniuk, így nem alakult ki általánosan használható technológiai szabvány.

A közlemény szerint a magyar Cellum Global Zrt. világújdonsága megkerüli az átmeneti megoldásokat, így univerzálisan alkalmazható. Az új termék ötvözi a mobil-független NFC-kártya és az NFC-képes mobiltelefon előnyeit, megoldást kínál azokra a problémákra, amelyek eddig akadályozták a technológia gyorsabb nemzetközi terjeszkedését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az innováció lényege, hogy a mobilkészülék egyfajta "adathidat" hoz létre a központi számlakezelő és a kártya között. Az alkalmazás "technológia-független", vagyis nem függ sem a bankok, sem a mobil hálózati szolgáltatók technológiájától. A kártyán tárolt egyenleget bármely NFC-képes mobiltelefonnal lehet használni. A megoldás biztonságos, mivel maga a telefonkészülék nem tárol adatot, így hackerek sem tudnak hozzáférni - hangsúlyozza a Cellum.

Címkék: