Akik százmilliárdokat kaszálnak a turizáson

MTI2011. szeptember 9. 19:04

Jótékonysági célokra adományozott használt ruhákat lopott, illetve szerzett meg csalással Nagy-Britanniában egy igen jól szervezett kelet-európai csoport, amelyet a brit rendőrség többhavi megfigyelés után most számolt fel.

A banda - amelyet két litván vezetett - brit segélyszervezeteknek leadott használtruha-adományokat lopott el rendkívüli mennyiségben, vagy családokhoz becsöngetve kért ilyen adományokat, azzal a hamis állítással, hogy jótékonysági célokra gyűjtik a ruhákat.

A csoport tevékenységének kiterjedtségét mutatja, hogy az eddigi rendőrségi vizsgálat szerint a banda legalább harminc furgonnal járta a brit városokat, és külön raktárt bérelt London közelében az összegyűjtött ruháknak. A rendőrség a rajtaütés során "hegyekben álló" ruhahalmokat talált a raktárban, és összesen négy litvánt vett őrizetbe.

A nyomozók a környéken több lakásban is házkutatást tartottak, és 25 ezer font (csaknem nyolcmillió forint) készpénzt is lefoglaltak.

A nyomozás vezetője a pénteki The Timesnak elmondta, hogy "rendkívül fejlett módszerekkel" dolgozó, valószínűleg az egész országra kiterjedő hálózatról van szó, amely nemzetközi üzleti vállalkozás formájában működött, igen nyereségesen.

A rendőrségi megfigyelés időszakában hetente több száz furgonrakomány érkezett a raktárba, ahol a ruhákat szétválogatták, majd konténerekbe rakták és útnak indították Kelet-Európa felé. Egy-egy konténerben 50 ezer font (több mint 15 millió forint) értékű használt ruha is lehetett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brit lap kommentárja szerint a Nagy-Britanniából származó használt ruhák "rendkívül népszerűek Kelet-Európa egyes térségeiben", és különösen a Next és a Marks & Spencer márkák keresettek.

Az adománygyűjtés szabályozásáért felelős brit hatóság beszámolója szerint az elmúlt egy évben megkétszereződött a csalással adományokat gyűjtőkkel kapcsolatos panaszok száma, és félő, hogy a jelenség terjedése elriasztja a családokat a jótékonysági célú adományozástól.

 

Címkék:
segélyszervezetek,