Akciókra felkészülni: fillérekért juthatsz hozzá a sikertermékhez

Pénzcentrum2011. augusztus 22. 11:05

A számítástechnikai piac új szenzációja a táblagépek megjelenése, de úgy tűnik a sikerből csak egyetlen gyártó részesülhet. Az Apple kivételével szinte az összes cég drasztikus árcsökkentésre kényszerülhet karácsonyig. Így akár filléres ajánlatokkal is találkozhatunk az előttünk álló hónapokban, különösen a nagy karácsonyi leértékelések idején.

Iszonyatos tempót diktál az amerikai Apple cég a számítástechnika piacán, az Ipad töretlen népszerűsége dollár milliárdokat hoz. A többi gyártó viszont nagyon szenved; az eladások elmaradnak a várakozásoktól, a gyártósorok pedig még mindig ontják azokat a készülékeket, amik úgy néz ki csak a raktárokban fognak porosodni.

Nem tehetnek mást a gyártók, minthogy csökkentik az áraikat, legalábbis ha még az új modellek megérkezése előtt meg akarnak szabadulni a ketyeréiktől. A DigiTimes internetes lap szerint épp ezért szuperolcsó, akár 300 dollár (60 ezer forint) alatti tableteket is vásárolhatunk a karácsonyi szezonban.

Ha nincs kereslet, az árak csökkennek

Az Asus androidos kisgépéből 700 ezret gyártottak le eddig, ebből viszont csak 500 ezret tudtak értékesíteni. A 200 ezres felhalmozott készlet bőven túlszárnyalja a várakozásokat, a gyárak viszont még mindig ontják magukból az eszközöket (ezek leállítása is óriási veszteség lenne). Épp ezért az árcsökkentés elkerülhetetlen, hiszen csak a gyorsabb eladásokkal lehet biztosítani azt, hogy a következő generációs eszközök megérkezéséig minden termék gazdára találjon.


A többi gyártó háza táján sem jobb a helyzet, így ha nem Asus, hanem HP, Samsung, Motorola, BlackBerry, HTC termékekre vágyunk, akkor is érdemes megvárni a vásárlással a karácsonyi szezont.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg csak kínai, rosszabb minőségű, kisebb tudású nyomkodható eszközök vásárolhatók meg az olcsóbb szegmensben, de ez hamarosan változhat a DigiTimes várakozásai szerint. A gyártók két ütemben, először az őszi szezon elején, majd valamikor karácsony környékén csökkenthetik az áraikat. Ekkor elérhetjük a már említett 300 dolláros álomárat egy komolyabb gép esetében. Aminek meg is van az alapja, hiszen ezeknek a gépeknek az előállítási költsége viszonylag alacsony az olcsó chipeknek köszönhetően.

Vannak elemzők viszont, akik szerint az árcsökkentés nem hozná meg a kívánt növekedést az eladásokban. Még nem egy tömegpiacról beszélhetünk ezeknek az eszközöknek az esetében - mondják. Vagyis kevés ember van, aki tényleges funkciót is tud párosítani egy ilyen eszközhöz, e nélkül viszont a vásárlások is elmaradhatnak.

 

Címkék: