Mobil-para: a számhordozás buktatói

Pénzcentrum2011. július 20. 16:02

Kedvezőbb lehetőségek, olcsóbb beszélgetés és SMS-ek ugyanazzal a telefonszámmal: ezt nyújthatja a számhordozhatóság intézménye, ha okosan és tudatosan élünk vele. Nem árt azonban tudni, hogy milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne utasítsák el erre vonatkozó igényünket.

A számhordozhatóság évek óta adott lehetőség a fogyasztók számára, mégis sokan azért nem élnek vele, mert szerintük bonyolult az eljárás. Holott ez nem így van: ha kedvezőbb tarifacsomagokat, kedvezményeket találunk egy másik szolgáltatónál, legyen szó mobil vagy otthoni készülékről, számunk megtartása mellett könnyen válthatunk. Sőt, ezt akár többször is megtehetjük, még a korábbi szolgáltatóhoz való visszatéréssel is - hívja fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyastóvédelmi Egyesület.

Fontos tudni, hogy az egyes szolgáltatók általános szerződési feltételei részletesen szabályozzák a számhordozhatóság feltételeit, így ezeket sem árt áttanulmányoznunk. Természetesen léteznek kizáró okok is, melyek a váltást akadályozzák: így ha lejárt számlatartozásunk van, azt teljesítsük, különben elutasítás lesz az átadó szolgáltató válasza.

Ugyancsak elutasíthatnak, ha korábbi adataink nem egyeznek a jelenlegiekkel, így nem azonosítható a fogyasztó: bárkinél előfordulhatott lakhelyváltozás, személyi igazolvány csere, sőt, akár nevünk is módosulhatott az évek során! Javasoljuk ezért, hogy minden egyes apró részletre kiterjedően kérjünk adategyeztetést az átadó szolgáltatónál, nehogy egyetlen irányítószám cserén múljon a számhordozásunk.

Egyébiránt mobiltelefon használata esetén a régi és az új, választott szolgáltatónál is bejelenthetjük igényünket, míg helyhez kötött telefonszolgáltatás esetén csak az átvevő vállalkozásnál. Az egyes szolgáltatóknak szigorú együttműködési kötelezettségük van, elősegítve ezzel is a gyors és egyszerű számhordozhatóságot a fogyasztók számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek mellett nagyon fontos a tudatos döntés: így a készüléktípusok mellett hasonlítsuk össze azt is, az egyes szolgáltatók milyen feltételekkel nyújtják nekünk szolgáltatásaikat, az adott csomagok mennyire kedvezőek számunkra, tekintettel arra is, hogy kikkel beszélünk telefonon gyakrabban, mennyire használjuk az SMS és egyéb szolgáltatásokat, mennyit internetezünk. Mindez elősegítheti, hogy havi számlánk alacsonyabb legyen, vagy éppen ritkábban kelljen pénzt tenni feltöltő-kártyánkra, ezzel is megspórolva jelentős összegeket havi költségvetésünkben.

 

Címkék:
számhordozás,