Akadozik a szupergyors mobilinternet

Világgazdaság2011. július 14. 09:32

Felgyorsulhat az Európai Unió területén a szupergyors mobil-adatátvitelt jelentő Long Term Evolution (LTE-) technológia terjedése. A tagállamok többsége határidőre teljesítette Brüsszel ezzel kapcsolatos szabályozási elvárásait. Néhány országban viszont politikai és műszaki okok késleltetik a bevezetést- írja a Világgazdaság.

A jelenlegi legkorszerűbb mobilhálózatok névleges sebességét közel megötszöröző, 100 Mbit/s adatátviteli sebességre is képes LTE-technológia európai kibontakozása nagyban függ attól, hogy a tagországok kormányai, szabályozó hatóságai időben meghozták-e a megfelelő intézkedéseket, egyebek mellett a digitális átállásról, amelynek során az analóg televíziózás helyébe a digitális technológia lép. Az ennek nyomán felszabaduló frekvenciák egy részét hasznosíthatnák a szóban forgó mobilszabványra - áll a Wireless Intelligence piackutató egyik legutóbbi felmérésében. Kímélheti a mobilszolgáltatók fejlesztési költségvetését, ha a szabályozás lehetővé teszi a ma érvényes 3G-s, 3,5G-s technológiára használt 900 és 1800 megahertzes sávok alkalmazását az LTE kiépítésére is.

Az elemzés megállapítja, hogy a tagállamok fele még nem alkotta meg a digitális átállásból felszabaduló frekvenciák értékesítésének menetrendjét, hat ország - köztük hazánk - pedig várhatóan nem teljesíti a brüsszeli bizottság 2012-es céldátumát, amikorra le kellene kapcsolni az utolsó analóg technológiájú átjátszóállomást is.

 

Címkék: