Készpénz felvét: Más összeg! Rájönnek-e a bankok a 19 ezres gombra?

Pénzcentrum2011. április 12. 04:44

"Easy Cash" azaz magyarul gyorsan választható pénznek nevezik a bankjegykiadó automaták által készpénzfelvételkor felajánlott összegeket. De vajon milyen összegeket veszünk fel leggyakrabban és mennyire szeretik megkönnyíteni életünket a bankok?

Jelenleg az emberek 60% arra használja a bankkártyáját, hogy a fizetését maximum 2 részletben kivegye az ATM-ekből. Kevesen vannak azok, akik több kisebb részletben szeretnének készpénzhez jutni. Ennek legfőbb oka, hogy a legtöbb banknál havonta két alkalommal ingyenes a készpénzfelvétel, a kártyás fizetés viszont még nem eléggé közkedvelt a lakosság körében. Így jó ideig még nagy összegek fognak szerepelni az ATM-es pénzfelvételi listák élén.

A legtöbb bank még nem foglalkozik azoknak az igényeivel, akik gyakran akár 5-ször 6-szor is havonta, vesznek fel pénzt. Nekik kisebb összegre van szükségük, de szeretnék a felvett összegek címleteit minél jobban testre szabni. Ebben egyelőre kevés bank segíti ügyfeleit.

Egy nagyobb körúton végigjártuk a bankok pénzkiadó készülékeit és megnéztük, milyen összegeket vehetünk fel a legegyszerűbb módon. A legtöbb banknál 10 ezerrel osztható összegek szerepelnek legfőképp a bankjegykiadó képernyőjén. A gépek kapacitása véges, ha nagyobb címletekből több pénz fér el bennük (nem kell olyan gyakran feltölteni).

A Budapest Bank tájékoztatása szerint ügyfeleik leggyakrabban az alábbi összegeket veszik fel:
1., 10 000 Ft
2., 20 000 Ft
3., 40 000 Ft
4., 5 000 Ft
5., 30 000 Ft.

Ezek azok az összegek, amiket a bank automatája felkínál. Nem véletlen, hiszen a Sopron bank adatai szerint az ügyfelek 60% választ az itt felajánlott összegek közül.

Az MNB által publikált adatok szerint a lakosság nagy része csakis a fizetése felvételére használja az automatákat. Erre a bankok sem cáfolnak rá. A KDB bank ügyfelei például átlagosan 44 ezer forintot vesznek fel, a Budapest Bankéi pedig 50 ezret.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem is sok bank képernyőjén jelenik meg olyan összeg, ami nem osztható 10 ezerrel. A Raiffeisen és Citibank lephet csak meg minket egy kicsit. Minkét banknál furcsa összegek szerepelnek a listában.


A Raiffeisen pénzfelvevőknél kivehetünk 9 és 19 ezer forintot is. "A gyorsan választható összegek meghatározásakor figyelembe vettük az tranzakciós szokásokat. A leggyakrabban felvett összegeket jelenítjük meg valamennyi ügyfelünk számára ezen a felületen. Sok esetben látszik, hogy ügyfeleink preferálják az 1000-rel osztható összegeket is, mivel a a nagyobb címletek elfogadtatását még mindig nem olyan könnyű megvalósítani a kiskereskedelemben. A kiadás során természetesen az ATM-ben rendelkezésre álló címletek befolyásolják a kiválasztott összeg mixének megvalósítását." - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére a Raiffeisen képviselője.

A Citibank és az Unicredit is felismerhette a nagy címletekben rejlő problémát és az ő listájában is máshol furcsának tűnő összegek szerepelnek. A Citibank 7 és 9 ezer és az Unicredit 19 ezer forintos felvehető összegei azoknak kedvezhetnek, akik kisebb címleteket is szeretnének maguknál tartani. Hiszen például az éjszakai szórakozóhelyeken még mindig szinte lehetetlen a kártyás fizetés.

Címkék: