Jöhet az olcsóbb telefonálás kora Magyarországon

Pénzcentrum2011. április 11. 18:02

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke ma 11 órától az NMHH, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös sajtótájékoztatója keretében beszélt a frekvencia díjrendelet mobilpiacot érintő hatásairól. Az eseményen Mátrai Gábor NMHH hírközlési elnökhelyettes mellett Christopher Mattheisen a Magyar Telekom, Christopher Laska a Telenor vezérigazgatója, valamint Marchhart Pál a Vodafone vezérigazgató-helyettese vettek részt.

A most hatályba lépett rendelet legfontosabb része a mobilfrekvenciák díjával kapcsolatos. A régi, bázisállomások számához kötött díjfizetési kötelezettség megszűnt, helyét a tényleges használaton alapuló, sávos frekvenciadíj vette át. A rendelettől várt pozitív hatások várhatóan valamennyi felhasználót érinteni fogják.

Szalai Annamária elmondta, hogy az új frekvenciadíj-szabályok a legnagyobb szereplők bevonásával kerültek kialakításra. Az új rendeletet április elején helyezték hatályba, Szalai szerint a változtatásra azért volt szükség, mert a korábbi díjrendelet már elavult volt, és nem ösztönözte a szolgáltatókat újabb beruházásokra. A pozitívumok között megemlítette, hogy az új szabályozás egyrészt a szolgáltatókat újabb beruházásokra ösztönzi majd, másrészt felhasználók a szolgáltatások szélesebb körének elérhetőségén, illetve a mérséklődő árakon keresztül profitálhatnak.

A korábbi díjrendszer nem ösztönözte a mobilszolgáltatókat, hogy alacsony forgalmú területeken is beruházásokat eszközöljenek. Most kiszámítható fix díjat fognak fizetni, ami európai gyakorlat, és míg a régi díjrendszer elsősorban beszédalapú hálózatok kiépítésére épült, ez most technológia-semleges lesz.

Az új frekvencia-rendelet vonatkozik a korábban megszerzett és a jövőbeni frekvenciákra is. Hosszútávon az MNHH azt prognosztizálja, hogy a szolgáltatási díjak csökkenhetnek az új szabályozásnak köszönhetően.

Mátrai Gábor a 900 megahertzes új frekvenciával kapcsolatban elmondta, akár még ebben a félévben kiírásra kerülhet az új frekvenciasáv. A frekvencia díjak nem csökkennek, a jövőben viszont megállhat annak emelkedése.

Christopher Mattheisen üdvözölte az új rendeletet, véleménye szerint a szabályozás ösztönözheti a jövőbeni beruházásokat. Az egyeztetési folyamat az NMHH és a szolgáltatók között egy jó példa volt a szabályozó és a piaci szereplők közötti pozitív kommunikációra. A távközlési szektorban hatalmas változások várhatók a következő években, ezért fontos a hatóság és a szolgáltatók közötti jó együttműködés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mattheisen kiemelte, a következő években új technológiák jönnek, az LTE technológia a korábbi adatforgalom sokszorosát teszi majd lehetővé, a három szolgáltató ebbe az új technológiába több száz milliárd forintos beruházást eszközölhet.

Christopher Laska véleménye szerint az új szabályozás forradalmasítani tudja a távközlési szektort Magyarországon. Az újfajta díjképzés előnyöket hoz majd a fogyasztók számára, a felhasználói élmény tovább javul. A legnagyobb változás a szolgáltatási sebességben látszhat majd, a jelenlegi 4-5 megabites sebességről akár 100 megabitre is emelkedhet az adatátviteli sebesség az LTE technológiának köszönhetően.

Marchhart Pál kiemelte, a Vodafone részvényeseinek, tulajdonosainak ez nem jelent előnyöket, az a megtakarítás, amit az új rendelet hatására a Vodafone elér, teljes egészében a fogyasztóknál realizálódik. Reményét fejezte ki, hogy a piaci változásokra a hatóság gyorsan tud majd reagálni. Az új beruházásokra kitérve Marchhart elmondta, 1 éven belül a Vodafone teljes, országos lefedettséget biztosít majd az új fejlesztéseknek köszönhetően. 

 

Címkék:
christopher mattheisen,