Így drágul a kenyér áprilistól

Pénzcentrum2011. március 29. 08:32

Kénytelenek voltak a termelők nagymértékben csökkenteni a termények árát, mivel a molnárok megelégelték az európai áraknál jóval magasabb búzaárakat. Ennek ellenére, ha nem is nagyon, de a kenyér ára emelkedni fog - írja a Népszabadság.

Kénytelenek voltak a termelők nagymértékben csökkenteni a termények árát, mivel a molnárok sokallták az európai áraknál jóval magasabb búzaárakat. A szabadpiacon az étkezési búza kilónkénti ára már nincs a csúcson, 80-ról 65 forintra mérséklődött. A búzaár csökkenése azonban nem jelenti azt, hogy ne drágulna tovább a kenyér kilónkénti ára, csak az árváltozás mértéke lesz kisebb.

A liszt átlagára mintegy 10 forinttal emelkedik április elsejével - számolt be Varga Zoltán, a Pékszövetség elnöke. A liszt kilónkénti árának emelkedésének hatására vélhetően a pékek is kénytelenek lesznek majd emelni. Így egy kiló fehérkenyeret a jelenlegi 180 forintos ár helyett átlagosan 205 forintért kívánják majd a kereskedőknek értékesíteni. Ezt alapul véve könnyen meg lehet becsülni, hogy 309-317 forintos átlagárral lehet majd kalkulálni.

Abban az esetben, ha a készletek kifogynának a kenyér további drágulására lehet számítani. Ennek azonban egyre kisebb az esélye, hiszen a magyar búza annyira drága, hogy szinte lehetetlen külföldre értékesíteni. Így vélhetően nem kell tartani a Pékszövetség által korábban vázolt lehetőséggel, miszerint a kenyér ára elérheti a 400 forintot is.

 

Címkék: