Coca-Cola: megvan a titkos recept?!

Pénzcentrum2011. február 16. 04:43

Egy amerikai rádióműsor szerkesztői azt állítják, birtokukba került a Coca-Cola eredeti receptje. A This American Life egy 1979-es újságcikkben megjelent receptre hivatkoznak.

Egy amerikai rádióműsor, a This American Life (Ez az Amerikai Élet) szerkesztői azt állítják, megtalálták a világ legnépszerűbb üdítőitalának receptjét, méghozzá egy 1979-es atlantai újságcikkre hivatkozva. A cikkben szerepel ugyanis egy fénykép, amelyen valaki egy gyógyszerészeti könyvet tart, amelyben állítólag John Pemberton gyógyszerésznek, a Coca-Cola feltalálójának eredeti receptje szerepel. (John Stith Pemberton gyógyszerész 1886-ban állította elő az Egyesült Államokban, Atlantában az akkor még névtelen üdítőital-szirupot.)

 


A rádióműsort 500 csatorna veszi át az Egyesült Államokban, és 1,7 millió ember hallgatja rendszeresen. Nem csoda hát, hogy a hírt gyorsan felkapta a világsajtó.

Titkos(?) recept

Köztudott, hogy a Coca-Cola titkos recept alapján készül. Azt is mondják, az összetételt az atlantai Sun Trust Bank páncéltermében őrzik, s csak két ember ismeri -mindketten csak a felét.

Ez félig igaz is: valóban a bankban őrzik, valóban csak két vezető ismeri, viszont mindketten az egészet. Ráadásul ez a titok annyira talán nem is titok, hiszen minden palack Coca-Cola címkéjén feltüntetik az összetevők listáját.

A gyártási folyamat során a megtisztított vízhez hozzákeverik a koncentrátumot: ebből lesz a szirup, az üdítőital alapanyaga. Víz és szirup bizonyos arányú keverékéhez széndioxidot adnak, majd az elkészült üdítőt egy zárt rendszerű gépsor gondosan ellenőrzött palackokba tölti és lezárja az üvegeket.

A This American Life szerint a Coca-Cola titkos receptje a következő:

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

A szerkesztők közzétették a "Merchandise 7X" formula állítólagos összetevőit is, ami a Coca-Cola különleges ízét adja. Ennek az aránya azonban mindössze egy százaléknyi az üdítő egészében.

 

 

 

Címkék: