Mikor drágul a sertéshús? Mikor drágul a baromfi?

MTI2011. január 28. 15:02

A szakemberek szerint a magas takarmányárak miatt drágulhat a baromfihús. A sertéshús esetében viszont nem kell áremelkedéstől tartani a Németországból származó olcsó import miatt. Ez pedig megnehezíti a magyar sertés tartók dolgát, mert még jogos költségeiket sem tudják elismertetni a piacon.

Márciustól várhatóan több lépcsőben emelkedhet a baromfihús ára Magyarországon. A termelői ár emelkedése összességében a 20-25 százalékot is elérhet. Ennek következtében hasonló mértékű fogyasztói áremelkedésre is lehet számítani - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke.

Az áremelkedés egyértelműen az előállítási költségek megnövekedésével, főként a takarmányárak drasztikus emelkedésével függ össze. Bárány László elmondta: a takarmányt az állattartók a múlt évi ár duplájáért tudják csak beszerezni.

A takarmánygyártók ugyanakkor nem tudtak készletezni és ezért, ha nem marad benn az országban a kukorica, akkor akár takarmányhiány is felléphet. Ezért a BTT arra kéri az agrárkormányzatot, hogy mérje fel újólag a magyar gabonakészleteket, készítsen új gabonamérleget, és tegyen meg mindent azért, hogy az új termésig kitartsanak a takarmánykészletek.

A tavalyi igen mostoha időjárás miatt rendkívül nagy a takarmánygabona iránti kereslet még magas áron is főként Németországban, Lengyelországban, a balti államokban és a Balkánon. Jelezte ugyanakkor, hogy a dioxinbotrány a csirkehús fogyasztását nem érintette súlyosan, inkább a tojás- és a sertéshús piacon okozott zavarokat.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke megerősítette, hogy a magyar sertéságazatot a dioxinbotrány rendkívül érzékenyen érintheti. Németországból ugyanis Magyarországra az élő sertést kilónként 225 forintos áron plusz 10 forint szállítási költségért hozzák be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bőrös félsertés kilóját pedig 1 euróért kínálják a német kereskedők, ami 275-280 forintos árat jelent. A Németországból érkező áru importára lényegesen alatta marad a magyar önköltségnek.

Ezért a VHT elnöke nem tartja valószínűnek, hogy a sertéshús ára emelkedik Magyarországon. Hozzátette: nem zárható ki viszont, hogy a nagy húsipari cégek most bevásárolnak az olcsó alapanyagból. Később pedig a magas takarmányárakra és előállítási költségekre hivatkozva megemelik a késztermékek és a tőkehúsok árát.

 

Címkék: