Ne hagyd magad átverni netes vásárlásnál! Tippek és praktikák

Pénzcentrum2011. január 9. 07:02

Az az Európai Fogyasztói Központok Hálózata a napokban tette közzé az Európai Online Piactér: Fogyasztói Panaszok 2008-2009 című tanulmányát. A jelentés a 2008 és 2009 során beérkezett, az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói panaszra fókuszál.

A jelentésből kiderül, hogy a német, az angol és a francia internetes kereskedők ellen éltek leggyakrabban panasszal a fogyasztók; ez azonban egyértelműen az említett tagállamok kiemelkedő gazdasági potenciáljának és a panaszok arányosan nagy számának tudható be.

Meglepő módon a globális válság hatására nemhogy nem emelkedett a panaszok száma, hanem 19%-kal csökkent 2008-ra. A visszaesésnek oka lehet a globális válság és a tény, hogy a fogyasztók jövedelme a válságnak köszönhetően visszaesett, illetve -részint mindezzel összefüggésben- a fogyasztói tudatosság növekedett.

Továbbra is komoly problémát jelentenek az internetes csalók, különösen a használt autók és az elektronikus termékek online értékesítése terén. A tanulmány írói szorgalmazzák a biztonságos online fizetési módok alkalmazását annak érdekében, hogy a fogyasztók elkerüljék a csaló kereskedőket, hiszen az ilyen típusú bűncselekmények jelentős mértékben visszavetik az elektronikus kereskedelembe vetett fogyasztói bizalmat.

Tanácsok a biztonságos online vásárláshoz:

* Amennyiben lehetséges, kerüld el az előrefizetést.

* Kerüld az olyan, ismeretlenek számára történő pénzküldési módokat, mint a Western Union vagy a MoneyGram!

* Ellenőrizd a kereskedő hátterét - használd a HOWARD-ot, a vásárlási tanácsadót!

* Ellenőrizd a fizetési feltételeket!

* Ellenőrizd, hogy van-e egy kis lakat a weboldalon, amely a biztonságos fizetést garantálja!

* Amennyiben egy kereskedőtől vásárolsz, soha ne utalj pénzt egy magánember bankszámlájára!

* Ha az E-Bayt használod, ne fogadd el a szerződésnek az E-Bayen kívüli megkötését!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

* Olyan biztonságos weboldalakon keresztül utalj pénzt, amelyek címének kezdete: https://!

* Olyan bankkártyákat használj a fizetéshez, amelyek védelmet és pénzvisszafizetést garantálnak a csalás esetén!

* Jól ismert és biztonságos online fizetési módokat alkalmazz, például a PayPalt!

* Olyan fizetési módot alkalmazz, amely lehetővé teszi, hogy visszavond a fizetési megbízást, amennyiben a kereskedő nem teljesíti kötelezettségét!

A digitális tartalmak adásvételével kapcsolatban a kiskorú fogyasztók problémája érdemel nagyobb figyelmet. A kiskorúaknak a digitális piacra való belépésével mind a digitális piac részvevői, mind pedig a törvényhozók új típusú kihívásokkal kénytelenek szembesülni: A kiskorúak cselekedeteiért azok szülei tartoznak felelősséggel, hiszen a kereskedőktől nem elvárható, hogy tudják -vagy felderítsék - hogy az online tranzakciók során ki van a fogyasztói oldalon. Másfelől viszont az is tény, hogy felnőtt tartalmakat tinédzsereknek szóló bankkártyával is meg lehet vásárolni, amely azonban egyértelműen felveti a kereskedők felelősségét.

 

Címkék: