Karácsonyi SMS-zápor: 38 millió ünnepi üzenet

Pénzcentrum2010. december 28. 09:12

A közvetlen hozzátartozókat és a közeli rokonokat általában személyesen, a távolabbi rokonokat és a barátokat leginkább telefonon, míg az ismerősöket valamilyen közösségi portálon keresztül köszöntöttük karácsonykor. A mobiltelefon szolgáltatók összesítései szerint december 24. és 26 között körülbelül 38 millió ünnepi sms-t, illetve mms-t küldtünk egymásnak - írja a Napi Gazdaság.

Idén is elérkezett az ünnepi üdvözletek időszaka, bár a szilveszter még előttünk áll. Hol vannak már a képeslapok, valamint a kézzel írt levelek, egymás üdvözlése a technológia fejlődésével folyamatosan változik. Manapság egyre nagyobb teret kapnak a mobil kommunikációs eszközök, mint például az sms és az mms. A szöveges és képi üzenetek szerepe továbbra is rendkívül meghatározó karácsonykor.

A T-Mobile ügyfelei idén december 24-26. között 15 millió sms-t küldtek, a legnagyobb forgalmat 24-én bonyolították. A Telenor hálózatából közel 13 millió sms-sel és mms-sel kívántak kellemes ünnepeket a Telenor ügyfelei. Ugyanezen időszak alatt több mint 11 millió telefonhívást kezdeményeztek a vállalat előfizetői. A megnövekedett forgalom kiszolgálása az ünnepi időszak alatt - a társaságtól kapott tájékoztatás szerint - is zavartalan volt.

A T-Mobile és a Telenor mellett a Vodafone infrastruktúrája is állta a rohamot, a hálózat, amelyet a telekommunikációs cég szakemberei sikeresen felkészítettek a várható nagy terhelésre, problémamentesen működött - jegyezte meg a Vodafone. A társaság ügyfelei a karácsonyi ünnepek három napja alatt közel 10 millió sms-t és mms-t küldtek, valamint 8,5 milliónál is több telefonhívást kezdeményeztek.

A karácsonyi ünnepek alatt az ügyfelek más módon is gyarapították a távközlési cégek kasszáját, a T-Home-nál például az átlagos forgalomhoz képest csaknem megháromszorozódott az iptv-n "kikölcsönzött" filmek száma ebben az időszakban. Az igazi nagy telefonálási, sms-küldési láz pedig még hátravan, a Telenor tapasztalatai szerint a csúcsidőszak az új év beköszöntével esik egybe, hiszen január elsején a 0 és 1 óra közötti időszak az év legforgalmasabb órája.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt viszont nagyon nehéz megmondani, hogy a távközlési cégeknek mekkora ajándékot hozott a karácsony, részben azért, mert az sms díja a csomagoktól függően is különböző, 22-41 forint között mozog, ráadásul az üzenetek egy részét a havidíj magában foglalja. Így tehát csak egy elméleti sms-bevételt lehet számolni, ami a három cég esetében így is meghaladhatta az egymilliárd forintot karácsonykor.

 

Címkék: