20 tonna(!) problémás lisztet von vissza a Gyermely Zrt.

Pénzcentrum2010. december 7. 13:02

Kivonja a kereskedelmi forgalomból a Germely Élelmiszeripari Zrt. azt a liszttételét, amelyben az MgSzH a közelmúltban a megengedettnél több DON-toxint talált - közölte az agromonitor.hu-val Káhn Norbert, a tésztagyártó kereskedelmi és marketing vezetője.

A vállalatnak összesen 20 tonna lisztet kell visszahívnia, amelyhez tegnap megtették a szükséges intézkedéseket. A kifogásolt termékeket megsemmisítik.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Germely Élelmiszeripari Zrt. egy kilogrammos kiszerelésű búza finomlisztjében a megengedettnél több dezoxinivalenolt talált. A vizsgált termék kilogrammonként 903 mikrogramm DON-toxint tartalmazott a maximális 750 mikrogramm helyett.

A cég szerint a problémát az okozta, hogy az uniós és a magyar előírások eltérnek egymástól. Az EU-s rendelkezések 750 mikrogrammos határértéket követelnek meg, míg a Magyar Élelmiszerkönyv 1000 mikrogrammos limitet állapít meg. A hatóságok az ellenőrzéskor az uniós paramétert vették figyelembe, míg a vállalat a terméket az élelmiszerkönyvi előírások szerint vizsgáltatta be.

A Don-toxinok az emberre is veszélyesek lehetnek, de a termékekre megállapított határértékek egyes szakértői vélemények szerint százszorosan túlbiztosítottak, így az azokat megközelítő vagy elérő toxintartalmak sem lehetnek károsak az emberi szervezetre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: