Lesz-e bankkártyás leállás karácsonykor?

Pénzcentrum2010. november 29. 10:32

A bankok megerősített ügyfélszolgálattal készülnek a decemberi vásárlási rohamra. Akár az éves kereskedelmi forgalom 30 százaléka is a karácsony előtti időszakban realizálódik, megnövelve ezzel a kártyás fizetések számát, ami által a banki háttérrendszerekre nagyobb nyomás nehezedik - írja a Napi Gazdaság.

A telefonos banki ügyfélszolgálatokon jelentős forgalomra számítanak az idén. Megnőhet a panasszal érkező kliensek száma is. 

A hazai piac több nagyobb pénzintézete is megtette már a kellő mértékű óvintézkedést a felpörgött utolsó hónap zökkenőmentes lebonyolítására. A Budapest Bank és a CIB Bank is megerősített létszámmal dolgozik az ünnepek előtt. 

Az MKB az atm-jeit nagyobb összeggel tölti fel tekintettel az ilyenkor megszokott nagyobb készpénzfelvételre. A Citibank és az Erste Bank pedig mindig előre tervez a szezonalitással, ezért nem kell külön intézkedéseket hozniuk.

Nagy kérdés a bankokon túl a bolti kártyaelfogadó hálózatok szereplése is. Vajon bírni fogják-e a karácsonyi forgalmat? Itt egy-egy kisebb (fél órás) leállás is tízmilliókba kerülhet a kereskedelmi vállalkozásoknak, nem beszélve a bosszankodó vevőkről. 

A legnagyobb kártyás forgalmat (az ügyletek számát és nagyságát tekintve) a hipermarketek könyvelhetik el decemberben. Az elektronikai szaküzletek és az ékszerboltok kétszeres, a könyvesboltok háromszoros, a játékboltok ötszörös kártyás tranzakcióval számolnak az ünnepek előtti időszakban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénzintézeteket nézve a Citibank 8-10 százalékos hitelkártyás költés növekedést, a K&H és az Erste a kártyás forgalom 15-20 százalékos emelkedését, az OTP és a Budapest Bank pedig a plasztikos fizetés akár 40 százalékos megugrását prognosztizálja a következő hónapban.

Egyre több bank bocsájt ki olyan bankkártyát, amivel fizetve a tulajdonosok kedvezményekhez juthatnak. A vásárlás nagysága után pénzvisszatérítést, vagy pontokat kaphatnak az ügyfelek.  

 


 

Címkék: