Tintára költik az iskolkezdési támogatást?

Pénzcentrum2010. augusztus 16. 08:02

Senki nem ellenőrzi, hogy a gyermekvédelmi kedvezményt a szülők iskolakezdésre költik-e - számolt be a Borsod Online.

A lap egyik olvasója arról számolt be, hogy a környezetében élő hátrányos helyzetű emberek, amint megkapták gyermekeik után járó "tanszersegélyt", a pénzt a kocsmába vitték, nem pedig a gyerekek iskolakezdésére fordították.

A miskolci önkormányzat illetékes osztályvezetője elmondta, hogy tanszersegély valójában nem létezik, augusztus elején a hátrányos helyzetű családok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapták kézhez, melynek összege gyermekenként 5800 forint. A pénz felhasználásának ellenőrzésére sem az önkormányzatnak, sem más hivatalnak nincs jogosítványa, bár a kedvezmény egyik felét éppen azért utalják augusztus elején, hogy az az iskolakezdést segítse.

Az egyik miskolci általános iskola igazgatójának tapasztalatai szerint az általa vezetett két intézményben a hátrányos helyzetű szülők ötöde valóban nem szerzi be gyermekeinek a tanuláshoz szükséges eszközeit. Ceruza és toll még csak-csak akad, de tornaruha, tornacipő, körző, vonalzó vagy zsebszámológép már hiányzik a gyerekek táskájából. Az igazgató hozzátette, hogy körülbelül 5 évvel ezelőtt az iskola gyermekvédelmi felelőse vásárolta meg a taneszközöket, sőt az élelmiszert is azoknak a családoknak, ahol a szülők a pénzt nem gyermekeikre költötték, ez azonban azóta törvényi változás miatt megszűnt.

Címkék: