Itt épülnek a legújabb pesti plázák! Hol maradnak a vásárlók?

Pénzcentrum2010. augusztus 16. 04:41

A tavaly novemberben átadott Allee óta nem történt újabb üzletközpont-avatás a fővárosban. A csaknem egyéves fejlesztési stop most megtörni látszik: ha minden jól megy, idén ősszel újabb bevásárlóközpont nyílhat Budapesten - olvasható a REsource IngatlanInfó elemzésében.

A budapesti piacon jelenleg öt, ténylegesen kivitelezés alatt lévő, 5 ezer négyzetmétert meghaladó kiskereskedelmi fejlesztéssel találkozhatunk, amelyek közül az egyik funkcióját tekintve, egy másik pedig a fejlesztő, illetve tulajdonos halasztása miatt valamelyest kilóg a sorból. Ha pedig még jobban a mélyére nézünk a projekteknek, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy funkcióját és felépítését tekintve jó ideig csak egyetlen klasszikus értelemben vett bevásárlóközpont átadása várható, mégpedig idén ősszel a Corvin Sétány Program keretén belül megépülő, egykor Corvin Atrium nevet viselő, mai nevén Corvin Bevásárlóközpont.

A Corvin Promenád keretein belül megvalósuló bevásárlóközpont mintegy 375 millió euróból épül fel, átadása pedig az idei év októberére lett kitűzve. A bevásárlóközpont teljes területe 65 ezer négyzetméter. A 34 600 kiadható kiskereskedelmi területből 3600 négyzetmétert egy CBA Prima szupermarket foglal majd el, valamint hét másik közepes méretű outlet mellett az Alexandra és az Electro World is nyit üzletet a központban. A fennmaradó területen több mint száz kisméretű üzlethelyiség várja leendő bérlőit, valamint egy teljes étteremszint is szolgálja majd a Corvin Bevásárlóközpontba látogató fogyasztókat. A már szerződött mágnesbérlők között a középosztály egészének igényeit és pénztárcáját célzó olyan üzlethálózatokkal találkozhatunk, mint a H&M, az Alexandra, a Hervis, a Jeans Club, a Promod, a Reserved, az Orsay, a Tally Weijl, a Bijou Brigitte, a Tatuum, a Woodoo, az Yves Rocher, az Electro World vagy a dm.

 


A belvárosban a jövő évre várható az első nyugati típusú áruház, a VÁCI11, a kőbányai metró végállomásán épülő KÖKI Terminál átadására a fejlesztés honlapja szerint valamikor a jövő év első felében kerülhet sor. A két kakukktojás közül az egyik az egykori Közraktárak helyén megvalósuló CET - amely elsősorban közösségi és kulturális jellegű szolgáltató funkciót tölt majd be, és csak másodsorban lesznek benne kiskereskedelmi üzlethelyiségek -, és végül, de nem utolsósorban egy vegyes fejlesztés, az Europeum, amelyben a szálloda már tavasz óta üzemel, de a tervezett bevásárlóközpont még várja a fejlesztő zöld jelzését.

A belváros patinás projektjét a VÁCI1-et, mely magát "Magyarország legszebb üzletháza"-ként mutatja be saját honlapjukon, sokszori csúszás után - Kalapács Kornél, a fejlesztést lebonyolító ORCO Property Group magyarországi vezetője korábbi nyilatkozata alapján -, a kivitelezési munkák haladásától és a ház bérbeadottságától függően remélhetőleg a jövő évben meg tudják nyitni. A tervek szerint a 11 ezer négyzetméter bérbe adható területű üzletház első emeletén női, a második emeleten férfidivat és kiegészítők kapnak majd helyet, a harmadik szintet a fiatalos, sportos és gyermekdivat dominálják majd, míg a negyedik emeleten étel-ital, gourmet, illetve szolgáltatás funkciókat helyeznek el. Az ötödik emeleten egy nagy alapterületű étterem kap majd helyet. Az egykor a tőzsdének helyt adó épületben egy hazánkban még ismeretlen amerikai lánc bérel több mint ezer négyzetméteres területet étterem-kávézó céljára.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A svájci cégcsoport többségi tulajdonában lévő R-CO Zrt. beruházásában megvalósuló KÖKI Terminál jelenleg a legnagyobb kiadható területtel rendelkező fejlesztés alatt lévő kiskereskedelmi központ, mely 56 ezer négyzetméternyi bruttó kiadható területtel csábítja az eladni, illetve vásárolni vágyókat. Az értékesítést végző tanácsadó cég elmondása szerint valamivel kevesebb, mint egy évvel az átadás előtt, a hivatalos adatok alapján a bevásárlópark típusú beruházás bérbeadottsági szintje 50% fölött van, ami kifejezetten pozitív mutató, figyelembe véve a fejlesztés méretét és a nehéz időszakot. A hivatalosan is megerősített mágnesbérlők között van az OBI, a Tesco, az Electro World, a H&M és a Libri.

A bevezetőben említett maradék két kisebb projekt közül az ABLON által fejlesztett Europeumban már működik ugyan a 235 szobás szálloda, de a 6 ezer négyzetméterre tervezett bevásárlóközpontot csak akkor kezdik el véglegesen kialakítani, ha már kellő mennyiségű és minőségű bérlővel sikerül feltölteni.

A főváros tulajdonában lévő, CET névre keresztelt Duna-parti projektet a Porto Invest Hungary fejleszti, és funkcióját tekintve a hagyományos retail típusú fejlesztésekkel ellentétben, mintegy 12 ezer négyzetméteren, inkább szolgáltató és vendéglátó egységekkel igyekszik kielégíteni a fogyasztói igényeket. Az épület valamelyik teraszán várhatóan ősszel iszogathatjuk - ha kabátban is - a meleg kávét.

Negatív statisztikák

A KSH kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó havi jelentése még mindig nem ad túl sok okot a hurráoptimizmusra, hiszen az áprilist megelőző hónapok minimálisan pozitív irányt vett mutatói egy pillanat alatt visszafordultak, és a kiskereskedelmi eladások áprilisban újra 5%-kal csökkentek, az előző - nem túl erős - év hasonló időszakához képest, ami a márciusi 4%-hoz képest jelentős visszaesés. A jó hír csak annyi, hogy az EU tagországai közül nem mi vagyunk a leggyengébbek, hanem a -12% körül teljesítő Bulgária és Litvánia. További negatívum ugyanakkor, hogy ugyancsak az uniós összehasonlítást nézve - ahol a huszonhét tagországban átlagosan mintegy -1,5%-os volt a visszaesés - kifejezetten átlag alatt teljesítettünk a magunk -5%-ával.

A fejlesztések átadásának üteme, a folyamatos csúszások, a visszafogott méret mind-mind a válsághoz hosszú távon alkalmazkodott befektetői reakciók, amelyeket a statisztikai adatok visszamenőleg igazolnak is. Amíg a fehér gazdaságban működő, mérhető piaci adatokat szolgáltató kiskereskedelmi bázis nem lesz képes stabilan pozitív irányba fordulni, addig a most átadásra kerülő projekteken kívül sok új fejlesztéssel csak látványterveken, az újságokban vagy a fejlesztők internetes oldalain feltüntetett jövőbeni terveik között találkozhatunk majd - vásárolni, szórakozni még jó ideig nem fogunk a falaik között.

Címkék:
hervis magyarország, electro world,