Folytatódik a CBA uborkabotránya: nem találják a termelőt

Pénzcentrum2010. augusztus 2. 15:02

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleménye szerint július 4-én egy szegedi termelő kígyóuborka szállítmányában találtak a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot.

Egy országos áruházláncban forgalmazott uborkából az analitikai vizsgálat a megengedett 0,02 mg/kg dimetoát helyett 0,35 mg/kg növényvédőszer-maradványt mutatott ki, csaknem 17,5-szeres volt a szennyezettség. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján közzétett jogsértő szervezetek és személyek listájában az látszik, hogy a problémás termékek a CBA Kereskedelmi Kft. forgalmazta.

Fodor Attila, a CBA szóvivője a Pénzcentrumnak néhány napja elmondta: a problémás termékeket egy hónappal ezelőtt találta a hatóság, az uborkákat azonnal eltávolították a boltok polcairól. Az 1100 kg zöldség 70-80%-át hívták vissza az üzletekből, így ma már biztosan nem találkozhatnak a vásárlók a túlvegyszerezett élelmiszerrel.

A szóvivő szerint a vegyszermaradvány a termelő hibájából maradt az uborkán, aki valószínűsíthetően (a permetezéshez képest) túl korán szerette volna értékesíteni a zöldséget.

Eltűnt a beszállító?

A a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szerint a szálak egy szegedi forgalmazóhoz vezettek, a Tegda & Társa Bt.-hez. A cég növényvédelmi bírságra (15 ezertől 5 millió forintig) és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra (2 milliárd forintig) számíthat. A rovarölő szer úgy maradhatott benne az uborkában, hogy a termelő a permetezés után nem várt eleget, hogy kiürüljön. Ahhoz az egész tételnek a másfélszeresét kellene meg- ennie valakinek egyszerre, hogy megbetegedjen a dimetoáttól. A mérgezésnek egyébként fokozott nyáltermelés és izzadás, szűk pupilla a tünete - tájékoztatott egy tévéinterjúban Zacher Gábor toxikológus.

A Tegda & Társa Építőipari és Kereskedelmi Bt. - a nyilvános cégközlöny adatai szerint - a dorozsmai Vándor utcában rendelkezik telephellyel, és az adóhivatal végrehajtási eljárása folyik ellene.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A delmagyar.hu hírportál szerint nincs nyoma annak, hogy ilyen cég bármikor ott működött volna, vagy valaki ott uborkát termesztene. Két éve bérelt itt szobát irodának a Tegda, de azóta nem tud róluk a porta tulajdonosa.

A lap úgy tudja, a hatóság keresi a céget, és további zöldségszállítmányok után kutat. Azt is vizsgálják, hogy esetleg külföldről hozták-e be az uborkát.

Címkék: