Könnyítették a házi élelmiszer-termelés szabályait

Pénzcentrum2010. július 12. 09:02

Egy kormányzati intézkedéscsomag jelentősen könnyítette a házi élelmiszer-termelés, -feldolgozás és -értékesítés szabályait, a közbeszerzési szabályok pedig hamarosan úgy módosulnak, hogy lehetővé válik a helyi termékek közvetlen beszállítása akár a közétkeztetésbe is - írja a Népszabadság.

Az eddigi rendeletek tiltották az otthoni disznóvágást és a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését. Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort.

A falusi vendégasztal szolgáltatásnál és a rendezvényeknél a hatóságnak történő bejelentés mellett lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból helyi/házi vágás elvégzésére, a hús helyben való elkészítésére, valamint helyben fogyasztás céljára történő értékesítésre.

A közbeszerzési törvény módosítása lehetővé teszi, hogy összekapcsolják egymással a helyi élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -értékesítés rendszereit, valamint a helyi intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, helyi egészségügyi intézmények) közétkeztetését.

Címkék: