Javult a helyzet a tejpiacon

Pénzcentrum2010. június 18. 09:32

A felvásárlási árak felfelé indultak el a korábbi mélypontról a tavalyi év második felében. Már van olyan termelő, aki nyereséget tud elérni - írja a Világgazdaság.

Nagy gondban voltak tavaly nyáron a hazai tejtermelők. A 60 forint alatti felvásárlási árak mellett ugyanis a legtöbben csupán veszteséget tudtak produkálni. Jelenleg 68 forint a tej kilónkénti felvásárlási ára, amely a 8 forintos támogatásokkal együtt azt eredményezi, hogy a termelők egy része nyereségesen tud termelni - nyilatkozta a lapnak Istvánfalvi Miklós a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

A szakember szerint a tej önköltségi ára kilogrammonként 70-80 forintra rúg Magyarországon, ezért a terméktanács célja, a 72 forintos átvételi ár elérése. A tej előállításának ára egyébként területenként jelentős különbséget mutat az országban, és a takarmányárakon keresztül nagyban függ az időjárástól is.

A Tej Tterméktanács beszámolója szerint az európai kivitel jelentősen erősödött az elmúlt években. Most még a gyenge forint is termelőkkel van, a külföldi felvásárlási árak ugyanis ennek köszönhetően 70 forint körül alakulnak.

Címkék: