Igyunk teát a kánikulában: még a szívinfarktus ellen is véd!

Pénzcentrum2010. június 12. 16:02

Napi három, vagy több csésze tea elfogyasztásával többet teszünk egészségünkért, mintha literszámra innánk vizet, ráadásul még extra jótékony hatása is van - derül ki friss kutatásokból.

A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás cáfolja azt a téveszmét, hogy a tea dehidratál, sőt, segít helyreállítani a szervezet vízháztartását, ráadásul még olyan jótékony mellékhatásai is vannak, mely csökkenti a szívinfarktus veszélyét, és a rák néhány típusa ellen is védelmet nyújt.

A tea gyógyhatását a benne lévő flavonoidoknak tulajdonítják, amely egy olyan gyógyhatású vegyületcsoport, mely számos rákos megbetegedés esetén használható. Flavonoidokat számos növény tartalmaz (többek között a citrusfélék, a kamilla és a csipkebogyó), és erős antioxidáns hatással bírnak, vagyis hozzájárulnak a bőr fiatalságának megőrzéséhez, de a tumoros megbetegedések megelőzéséhez is.

A Kings College London egyik táplálkozástudománnyal foglalkozó professzora, számos kutatási eredményt átvizsgálva arra jutott, hogy napi 3-4 csésze tea elfogyasztása jelentősen csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét. Más kutatásokból az is kiderült, hogy rákos megbetegedések megelőzősére is alkalmas, ez azonban még nem száz százalékig bizonyított.

Ezen kívül a fogszuvasodás, illetve a fogak elvesztése, és a csontritkulás ellen is védelmet nyújt. Dr. Ruxton szerint tehát jóval egészségesebb teát, mint vizet fogyasztani, hiszen nem csak a vízszükségletet pótolja, de antioxidáns hatásán keresztül számos egyéb jótékony hatással bír. Miután a tea fluoridot is tartalmaz, még a fogaknak is jó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a teafogyasztás gyengíti a szervezet azon képességét, hogy az ételekben található vasat felszívja, így a vérszegénységben szenvedőknek nem ajánlott étkezés közben, illetve után teát fogyasztani.

A különféle üditőitalok elterjedése természetesen nem kedvez a teafogyasztásnak: ma már inkább csak a 40 év felettiek fogyasztanak rendszeresen - napi több csésze - teát. A napi szükséges 1-1,5 liter folyadékot tehát érdemes nagyrészt tea formájában bevinni.

Címkék: