Most mozizz IMAX-ben, olcsóbb!

Orosz Márton2010. május 20. 16:58

Egyfajta mérföldkőhöz érkezett ma a magyar mozikultúra: első alkalommal vetítenek teljes egészében 2D-s filmet az ország egyetlen IMAX-termében. Míg külföldön gyakran van erre példa, nálunk eddig hiába vágyakoztak a rajongók arra, hogy kedvenc filmjük a legnagyobb magyar vászonra kerüljön.

Mától vetítik a magyar mozikban az idei nyár egyik -várható- kasszasikerét, a Disney produkciójában készült Perzsia Hercege - Az idő homokja című filmet. A produkciót az Arena Plázában található (egyetlen magyar) IMAX- teremben is műsorra tűzték.

Az Avatar felpörgette az üzletet
A Cinema City International a legynagyobb moziüzemeltető cég a KKE régióban és Izraelben. A vállalat 69 multiplex mozit üzemeltet, mintegy 668 vászonnal, hat országban, Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Izrealben és Magyarországon.

A cég forgalma az év első két hónapjában 15 százalékkal növekedett Magyarországon. De a Közép-Európában legnagyobbnak számító lánc a teljes piacon is 15 százalékos jegyeladás-növekedést ért el január-februárban, de a március is erős volt, így -a menedzsment várakoásai szerint- az év további részében is hasonló mértékű növekedést könyvelhetnek el.

A magyar mozilátogatók több mint 10 százaléka az ország egyetlen IMAX- termében nézte meg az Avatart, s az Arena Plaza további négy 3D-s vetítőtermébe 20 százalékkal kevesebben vettek jegyet az Avatarra, mint a magasabb díjszabású IMAX- terembe.


Buda Andrea, a Cinema City mozihálózatot működtető IT Magyar Cinema Kft. pr- és marketingigazgatója a Pénzcentrumnak elmondta: az ország egyetlen IMAX- termének programjának kialakításában eddig a 3D-s filmekre fókuszáltak, de a ma bemutatásra kerülő 2D-s szupermozi IMAX-sikere sem kétséges. A Perzsia Hercege - Az idő homokja című alkotásra egyébként olcsóbbak a jegyek, mint a 3D-s IMAX- produkciókra: a normál jegyár 1590 forint, szemben az 1800-as 3D-jegyárral.

A 150 millió dollárból készített Disney-produkció várhatóan hetekig marad az IMAX műsorán, várhatóan a június közepén érkező Toy Story 3, illetve a szűk hónappal később bemutatásra kerülő (szintén 3D-s) Shrek a vége, fuss el véle váltja majd a programban. 

Buda Andrea szerint szeretnék továbbra is megtartani az egyetlen magyar IMAX- termet a 3D-s filmek számára, de elképzelhető, hogy a jövőben egy-egy "klasszikus formátumú" mozisiker is helyet kap a programban. Habár a hivatalos moziműsorban nincs feltüntetve, a hónapok óta műsoron levő természet-és dokumentumfilmek (Ûrállomás 3D, A dinoszauruszok nyomában 3D) iskolás csoportok számára, egyéni egyeztetés alapján továbbra is elérhető.



JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eddig nem volt

A mozirajongók korábban is szerették volna, ha egy-egy látványos 2D-s filmet bemutatnak az egyetlen magyar IMAX- teremben is, erre azonban eddig nem került sor. A legnagyobb zúgolódás (elsősorban online fórumokon) a Sötét Lovag 2008-as bemutatása (illetve be nem mutatása váltotta ki), amit világszerte vetítettek a hatalmas vásznakon. Régiónkban például Lengyelországban is vetítették IMAX- termekben (igaz, ott több ilyen mozi is várja a nézőket, míg Magyarországon egyelőre csak egy ilyen terem van).

Az idei nyár is sikeres lehet

2009-ben megállt a magyarországi mozik látogatottságának előző években tapasztalt folyamatos csökkenése, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodájának összesítése szerint 2008-hoz képest 173 ezerrel, 10 millió 525 ezerre nőtt a nézőszám. A forgalmazók 2009-ben 196 új filmet mutattak be, ezek mintegy 9,2 millió nézőt vonzottak, jegyárbevételük pedig megközelítette a 9,9 milliárd forintot.

Idén is elsősorban a nyári és a decemberi/karácsonyi szezon lehet kiemelten sikeres a mozik számára. A nagy Hollywoodi stúdiók a leginkább sikervárományos filmjeiket (Vasember 2, Szex és New York 2, Robin Hood) is a májustól augusztus végig terjedő időszakra tartogatják.

Címkék:
aurus,