Lebukott a Samsung: 40 milliárdos büntetés!

Pénzcentrum2010. május 20. 11:02

Az Európai Bizottság 331 millió euróra, vagyis mintegy 91 milliárd forintra büntette azt a tíz memóriagyártót - köztük a Samsungot és a Toshibát - akik évekkel ezelőtt árkartellt hoztak létre a DRAM-árak összehangolt manipulációja érdekében.

A legnagyobb bírságot, 145 millió eurót a világ legnagyobb memóriagyártója, a dél-koreai Samsung Electronics kapta az ármanipulációban, és bizalmas belső információk megosztásában való közreműködéséért.

A német Infineon Technologies 56,7 millió eurós, a dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. 51,5 milliós bírságot kapott ugyanezért. További résztvevője az ügynek a japán Hitachi, a Toshiba, Mitsubishi, NEC Electronics és az Elpida Memory, csakúgy mint a tajvani Nanya.

A kartellezőket a szintén bűnrészes amerikai chipgyártó, a Micron Technology buktatta le a hatóságoknál, melynek fejében nem kaptak bírságot. A EB egyébként 10 százalékkal minden tag büntetését mérsékelte, miután mindegyik vállalat elismerte a bűnszövetségben való részvételét. Egyes cégek - mint a kartellezés egyetlen európai vállalata, az Infineon esetében - ennél is nagyobb "kedvezményben" részesültek, akik közreműködtek az évekig tartó nyomozásban.

A lebuktatott 10 cég közül egyedül az Infineon volt európai, azonban mindegyikük értékesített Európában is az 1998-2002 között tartó kartellezési időszak alatt, amikor is a gyártók többnyire kétoldalú megállapodásokon keresztül koordinálták a PC-gyártóknak kínált árakat és termékeket, amely a végső felhasználók számára is jelentősen megemelte az árakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kartellt 2005-ben egyszer már lebuktatták az Egyesült Államokban a DRAM-ok árainak koordinált megállapítása miatt. Ekkor a Samsungot szintén bűnösnek találták, és 300 millió dollárra büntették, amely a második legmagasabb bírság volt az USA-ban antitröszt ügyben.

Címkék:
samsung electronics, toshiba,