Új szereplő a bankkártyapiacon: olcsóbb lehet a kártyás fizetés?

Pénzcentrum2010. május 18. 15:01

A Getronics Magyarország Kft., mint az új bankfüggetlen kártyaközpont piac szereplője, testre szabhatóbb kártyaszolgáltatásokat és jelentősen csökkenő tranzakciós díjakat ígér a jövőben, köszönhetően az új törvényi szabályozásnak. Eddig a különféle hűség, illetve co-banded kártyák használata a nagy cégek privilégiuma volt (Tesco hitelkártya, Shell Smart kátya), a jövőben azonban a kisebb üzletek is törzsvásárlói kártya-programokat indíthatnak - mondta el Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón.

A Getronics Magyarország Kft. Hazánk ötödik legnagyobb informatikai szolgáltató vállalata, széleskörű tapasztalattal a banki informatikai szolgáltatások területén. A vállalat építette ki az ország legnagyobb önkiszolgáló bankteminál hálózatát, elsőként telepített online ATM-eket és létrehozta az oszág első banki 24-órás zónáját, ami ma már szinte minden banknál lehetővé teszi, hogy fiókzárás után is hozzáférjünk az előterekben található ATM-ekhez.

A társaság jelentős fellendülést vár a bankfüggetlen kártyaközpont piacon, amely lehetővé teszi a kártyaszolgáltatások testreszabhatóságát és várhatóan a tranzakciós díjak csökkenését is. A törvény módosításával mára lehetővé vált, hogy informatikai cégek is belépjenek erre a piacra, melytől remélhetőleg visszaszorul idővel a hazai túlzott készpénzhasználat.

Nemzetközi összehasonlításban ugyanis még mindig jelentősen elmarad a hazai kártyapiac: ugyan a bankkártyák számát tekintve a helyzet már nem olyan rossz - meghaladja a 10 millió darabot - Csehország, Szlovákia és Bulgária azonban megelőznek minket az egy főre jutó kártyaszámot tekintve. 


Az egymillió főre jutó ATM-ek száma alig magasabb az uniós átlag felénél, a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma egymillió főre vetítve pedig csak egyharmada az EU-átlagnak, így nem meglepő, hogy a bankkártyaműveletek gyakorisága is elmarad az uniós átlagtól - ismertette Papp Attila a Getronics Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ezen a helyzeten változtathatnak a bankoktól független kártyaközpontok, ami a kisebb üzletek számára - az eddig ismert nagyvállalati konstukciók mellett - is kifizetődővé teheti a pontgyűjtőkártyák, hűségkártyák és pre-paid fizetőkártyák használatát.

Hazánkban a kisebb forgalmú üzletek számára még mindig nem kifizetődő a kártyás fizetési lehetőség, vagyis a POS terminálok kiépítése, hiszen a legtöbb banknál 3 százalék körüli jutalékot kérnek az üzletektől, de meghatározott forgalmi szint alatt minimális összeget is kiköthetnek, ami jóval 3 % feletti részt is elvihet a bevételből. A Getronics azt reméli, hogy piacra lépésükkel élesedik a verseny, így csökken a jutalékok szintje is, ezáltal a kisüzletek számára is kifizetődővé válik a bankkártyás fizetési rendszer kiépítése.

Címkék: