Függőséget okoz a gyorséttermi kaja

Pénzcentrum2010. március 29. 13:02

A túlságosan cukros, sós vagy épp zsíros gyorséttermi ételek éppen olyan függőséget okoznak, mint a heroin, kokain vagy a cigaretta - állítják egy frissen publikált tanulmányban amerikai kutatók.

A floridai Scripps Kutatóintézet egy kísérlete során hamburgeren és túlcukrozott édességeken tartott kísérleti patkányokon tesztelte a gyorséttermekben kapható ételek hatásait. Az állatok röviddel a kísérlet kezdete után a függőség jeleit mutatták, és az étkezési szokásaik teljesen felborultak. A patkányok egy idő után még a kellemetlen elektromos áramütést is vállalták annak érdekében, hogy hozzájuthassanak a csábító falatokhoz - írja DailyMail.

A kísérletet irányító Paul Kenny professzor szerint a patkányok agyában ugyanolyan kémiai folyamatok zajlottak le a teszt során, mint azoknál az állatoknál, amelyeken a heroin vagy kokainfüggőséget teszteltek korábban. A függőség oka, hogy agyban a jutalmazási központ egyre kevésbé reagál a magas cukor és zsírtartalmú ételek által kiváltott ingerekre, ezért a patkányok mind többet és többet ettek belőlük, így végül elhíztak.

Az elhízott patkányokat később megpróbálták leszoktatni az egészségtelen ételekről, azonban a diétás menüből az állatok nem voltak hajlandóak fogyasztani, és két héttel a kísérlet kezdete után zsíros ételek hiányában inkább éheztek.

Címkék: