Véres vádak a multi ellen: sokkoló videó (csak erős idegzetűeknek!)

Pénzcentrum2010. március 22. 16:58

Március második hetében a Greenpeace környezetvédő szervezet globális kampányba kezdett a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatának számító Nestlé ellen. A környezetvédők szerint a multi alapanyag-beszállítói súlyosan veszélyeztetnek egy orangután-fajt.

A Greenpeace vádja szerint a Nestlé olyan vállalatoktól vásárol pálmaolajat ( ezt az anyagot használják többek között a testápolókban, szappanokban, samponokban, kézkrémekben, margarinban, csokoládéban, desszertekben, de kenőanyagok és biodízel is készül belőle), amelyek elpusztítják az orangutánok élőhelyéül szolgáló erdőket. Az erdőirtással keletkezett termőföldeken pálmaolaj-ültetvényeket létesítenek.

A környezetvédők nyomására más nagyvállalatok - például a Kraft és az Unilever - már hónapokkal ezelőtt megszakították az együttműködést a hírbe hozott beszállítókkal, a Nestlé azonban mindeddig ellenállt. A fokozódó nemzetközi nyomásnak (a fogyasztók például a Facebookon követelték az azonnali váltást) és a Greenpeace egyre jobban terjedő anti-reklámjának köszönhetően a svájci gyártó is változtatott álláspontján.


A Reuters jelentése szerint a Nestlé leállította a pálmaolaj-beszerzést az indonéz Sinar Mas konszerntől. Közleményükben kifejtették: a jövőben is nyomást gyakorolnak beszállítóikra, hogy azok ne termelhessenek olyan alapanyagokat, amelyek erdőirtással, vagy környezeti károkozással jönnek létre.

Címkék:
tudatosvasarlo, erdőirtás, biodízel,