Megőrültek ezek? Betiltanák a sót...

Pénzcentrum2010. március 12. 16:03

Az utópiák rosszul értelmezett egészségmániája már az ajtón kopogtat: New Yorkban egy rövidesen életbe lépő rendelet értelmében az éttermek büntetésre számíthatnak, ha sót adnak az elkészített ételekhez.

Ha a politikusok megszavazzák, azok az éttermek, akik ételüket sóval ízesítik, 1000 dolláros büntetésre számíthatnak. Bár a tervezet elsődleges célja a vérnyomás csökkentése a vendégek körében, az ideges főszakácsok majd' felrobban az idegességtől, szerintük ugyanis mindenki otthon marad inkább, ha egy ilyen döntés átmegy - írta a Daily Mail.


Michael Bloomberg polgármester adminisztrációja már sok minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megőrizze a polgárok egészségét - vagy beleavatkozzon az életükbe, ez nézőpont kérdése. Betiltották a dohányzást, az egészségre veszélyes transzzsírok alkalmazását, egy csomó étteremben pedig kötelező kalóriatáblázatot közzétenni az ott található fogások energiatartalmáról. Ezen kívül szintén napirenden van egy új rendelet az édes üdítőitalok különadójáról.

A só teljes kitiltása az éttermekből azonban még a polgármesternek is sok volt, így ő azt javasolta, hogy az éttermek önkéntesen csökkentsék negyedével a só-felhasználásukat a következő öt évben. Csakhogy ez nem volt elég Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselőnek, aki beterjesztése szerint teljesen megtiltaná az éttermeknek a só hozzáadását az ételekhez. Kegyesen megengedné viszont, hogy a vendégek maguk megsózhassák ételeiket.

Becslések szerint 1,5 millió new yorki lakos szenved a magas vérnyomástól, aminek egyik oka a túl magas sófogyasztás. Sokan a napi ajánlott sómennyiség dupláját viszik be, amiben természetesen az éttermek is ludasok, akik nagy része alkalmaz hozzáadott sót az ételei elkészítésekor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kutatások már rég kimutatták, hogy az alacsonyabb sófogyasztás csökkenti a szívbetegségek, szélütések és szívrohamok valószínűségét, akárcsak a magas vérnyomásét. A, vendéglősök, szakácsok és étteremlátogatók szövetsége, a My Food My Choice ugyanakkor teljesen abszurdnak nevezte az ötletet. Hozzátették: a gyorséttermi ételek valóban tele vannak sóval, a kifinomultabb konyhájú éttermek azonban eddig is csak a szükséges mennyiségű sót adták az ételeikhez.

Címkék: