Auchan vagy IKEA: honnan menekülnek a magyar vevők?

Pénzcentrum2010. január 26. 04:33

A magyar vásárlók szerint nyoma sincs a recesszió végének. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis novemberben sem szakadt meg a lakossági vásárlókedv töretlen csökkenése, egyértelműen visszaestek a kiskereskedelmi eladások.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy novemberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások csökkenése. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2009 első tizenegy hónapjában 5,0, novemberben 7,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 novemberében a kiskereskedelmi eladások 0,8%-kal mérséklődtek az előző havihoz képest.

 

Beijedtünk az áfaemeléstől


Az utóbbi 16 hónapban csupán kétszer jelentett a Központi Statisztikai Hivatal pozitív havi indexet. Érdekes, hogy ebből az egyik csupán egy technikai hatás: az áfa-emelés előtti előrehozott vásárlások okoztak egy halvány növekedést júniusban.

A novemberi számok az éves index további esését is jelentik: novemberben 7,8 százalékon állt a mutató - emberemlékezet óta nem volt ilyen mélyen. Mindez azt jelzi, hogy a nemzetközi fellendüléssel párhuzamosan a hazai konjunktúra nem élénkül, a magyar gazdaság alkalmazkodása a globális válsághoz lassabbnak bizonyul.

 


Ez a növekedési kilátások szempontjából kedvezőtlen hír: az export már egy ideje pozitívan járul hozzá a növekedéshez, a lakossági vásárlások valószínűleg még a negyedik negyedévben sem tudtak ilyet produkálni. Ez akár azt is jelentheti, hogy ez előzetes várakozásokkal ellentétben még 2009 végén is recesszióban maradhatott a magyar gazdaság.

A karácsony csak a nagyoknál pörgött

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Január első hetében a Napi Gazdaságnak nyilatkozó kereskedők véleménye összességében azt vetítette előre, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom szintén jóval kisebb lesz a tavalyinál.

Valószínűleg a legkisebb piaci szereplők számára lehetett kudarc a december is, de a nagyok nem panaszkodtak. Az Auchan tájékoztatása szerint a vásárlások az utolsó hétre terelődtek. A karácsony előtti napokban rendre telt ház volt a lánc összes üzletében és a két ünnep között is erős volt a forgalom az egységekben.

A Tesco számításai szerint a forgalom nagyjából megegyezett a 2008-as szinttel. A karácsonyi kereskedelmi szezonban a vevők elsősorban a prémium kategóriás termékeket keresték, de csak az akciók hoztak valódi volument.

 

A KSH adataiból az is egyértelmű, hogy novemberben minden üzlettípusban csökkent a forgalom. Alegjelentősebb visszaesést az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, valamint a háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben mérték.

Címkék:
ikea panasz,