Eladó a világ legdrágább sonkája: 3 évig érlelték!

Pénzcentrum2010. január 18. 16:58

London egyik legkedveltebb áruházában, a Selfridges-ben kapható a világ legdrárább, 1800 fontot (547 ezer forint) érő Ibérico sonkája.

A több mint 7 kilogramos sonka eredetiségét DNA bizonyítvány tanúsítja, mint általában Manuel Maldonado spanyol sonkamester összes termékét. Maldonado eredetileg 50 ibériai sertést - pata negrát - választott ki, melyeket extra körülmények között, Extremadura tartomány üves-bükkös domboldalain neveltek. Hízlalásuk utolsó fázisában a fekte sertéseket kizárólag makkal etetik, ezáltal lesz különleges ízű a húsuk.

A sertés egész évben a szabadban él, sokat mozog, s az utolsó 4-5 hónapban gyakorlatilag csak makkot eszik, méghozzá minimálisan napi három kilót. Vágás, illetve feldolgozás után az iberico-sonka átlagosan kilónként egy napot áll a sóban, ezután megy a szárítóba, ahonnan félév után leviszik a sonkát a pincébe, hogy egyenletes hőmérsékleten további 24-36 hónapot érlelődjön. A minőség az érés hosszától és a comb méretétől is függ.

A Selfridges üzletében most eladásra kerülő sonkát három évig érlelték, mielőtt ládába helyezték, és Londonba szállították.

Címkék: