A kormányok nyakán ragadt a sok H1N1-vakcina

Világgazdaság2010. január 13. 10:17

A világ számos kormánya próbálja módosítani a gyógyszergyárakkal kötött szerződéseit, il-letve túladna a már leszállított H1N1-vakcinák egy részén azt követően, hogy óriási tételben marad a nyakukon a fel nem használt oltóanyag - írta a Világgazdaság.

A megrendelt mennyiség jó része főként azért bizonyult feleslegesnek, mert az újinfluenza-járvány kitörésekor a szakemberek még azzal számoltak, hogy két oltás lesz szükséges a vé-dettség megszerzéséhez. Emellett maga a járvány is szelídebb lefolyású a vártnál, és az oltással kapcsolatos érdektelenség, illetve gyanakvás is lanyhább keresletet okozott.

A 65 millió lakosú Franciaország nem kevesebb mint 94 millió vakcinát rendelt 869 millió euróért, ebből nemrég 50 milliót lemondott, miután eddig mindössze ötmillió embert oltottak be. A kormány a döntés nyomán több mint 350 millió eurós megtakarítással büszkélkedhet, lévén 300 ezer vakcinát már sikerült eladnia Katarnak; Egyiptom kétmilliót vehet meg, és tárgyalnak Ukrajnával és Mexikóval is.

Nagy-Britanniában a kormány felhagyott a lakosság egészét megcélzó oltási programmal, és már csak a gyerekek, a terhes nők, az egészségügyi problémákkal küzdők, illetve az egész-ségügyi és szociális dolgozók elérésére törekszik. London ezért lemondta a további rendelé-seket a Baxter gyógyszergyárnál, és a szállítandó mennyiség csökkentéséről tárgyal a GlaxoSmithKline-nal (GSK). Az eredeti megállapodások értelmében Nagy-Britannia összesen 500 millió fontot fizetne a két cégnek a vakcinákért.

Németország a múlt héten állapodott meg a GSK-val 50 millió darabos, 416,5 millió eurós rendelésének módosításáról; Alsó-Szászország egészségügyi miniszterének becslése szerint ennek a 2010 tavaszáig kiszállítandó mennyiségnek a fele is elég lenne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon az egészségügyi hatóság négymillió oltóanyagot rendelt meg az Omninvest Vakcinagyártó Kft.-től. Az le is szállította a mennyiséget az Egészségügyi Készletgazdálko-dási Intézetnek. A gyártósorok egyelőre leálltak, karbantartást végeznek, s már készülnek a jövő évi szezonális influenza-oltóanyag és a H1N1 esetleges mutációja elleni vakcina előállí-tására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a világjárvány féken tartásához a lakosság 60 százalékának átoltottságára van szükség. Nálunk eddig a lakosság 30 százaléka vette föl az oltást, csak néhány ország, köztük a svédek előznek meg bennünket. Az Országos Epidemiológiai Központ arról tájékoztatott, hogy a múlt évi kiugró, heti 20 ezernél több influ-enzás esetszám - vélhetően az iskolai szüneteknek és az ünnepek alatti otthon tartózkodásnak köszönhetően - az év fordulójára 10 700-ra csökkent. Az év első hetében 344 influenzagyanús beteget ápoltak a kórházakban. Egyébként a múlt év 21. hete óta 6663 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot, s 1808 esetben igazolták a H1N1 vírust. Az ezzel összefüggő halálesetek száma 57. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint az influenza aktivitása még nem fejeződött be, az északi féltekén május közepéig kell számolni vele.

Címkék:
falus ferenc,