Ismét egy gyönyörű forint lehet az év érméje - Most nézd meg!

Pénzcentrum2010. január 9. 12:02

Még ma és holnap lehet szavazni az év közönségdíjas pénzérméjére egy internetes oldalon. Az olvasók húsz válogatott érme közül választhatják ki a nekik leginkább tetszőt. Magyarországot a Tokaji Történelmi Borvidéket ábrázoló ezüst 5000 forintos képviseli.

Ebben az évben is meghirdette az év pénzérméje szavazást a numismaster.com, érdekes pénzérmékkel és érmegyűjtéssel foglalkozó internetes honlap. Az eddigi két közönségdíjból mindkettőt magyar veretnek sikerült elnyernie. Két évvel ezelőtt egy 50 forintos - az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából vert - érme diadalmaskodott, egy éve pedig a gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst veret nyert.

 

Mi az a proof technológia?
A proof (szokásos rövidítése PP a német Polierte Platte kifejezésből, jelentése polírozott lapka) az érmék minősítésére használt kifejezés.

A proof kivitelű érméket polírozott szerszámokkal polírozott lapkára verik. A verőszerszámokat azért lehet polírozni, mert az érméken kiemelkedő részek a szerszámon bemélyedéseknek felelnek meg. A proof technikával előállított érmék háttere tükörfényes, a kiemelkedő részek, vagyis az éremkép pedig matt. (forrás: wikipedia)

Idén a 2008. év végén a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kibocsátott, a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj nevet viselő, ezüstből készült 5000 forint névértékű érme veszi fel a küzdelmet a másik 19 jelölt pénzzel. A magyar érme 38,61 milliméter átmérőjű, ezüsttartalma 31,46 gramm, összesen 20 ezer darab került kibocsátásra, amiből 15 ezret készítettek proof (PP) technikával.

Ezeket az emlékérméket bocsátják ki idén: Jön az 500.000 forintos érme 2010-ben

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PP érme 8600 forintos áron megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. által üzemeltetett online boltban vagy személyesen, a Magyar Nemzeti Bank Látogató Központjában található mintaboltban.

A Numismaster versenyén indított érmék többségét aranyból vagy ezüstből verték, de akad például nikkel-bronz ötvözet is. A legmagasabb névértéke a lengyel arany 200 zlotynak van (kb. 13 ezer forint), a legkevesebbet pedig a pisztrángot halászó alaszkai medvét ábrázoló amerikai negyeddollárossal lehet vásárolni. A húsz érme közül mindegyik kör alakú, leszámítva az osztrák 5 eurós Herbert von Karajant ábrázoló 9 szögletű érmét, amit a salzburgi karmester születésének 100. évfordulója alkalmából vertek 2008-ban.

Mivel foglalkozik az érmekibocsátáson kívül az MNB? A választ itt találod: MNB - A bankok bankja

Címkék: