Félhetnek a gyorséttermek, jön a szenvedélyadó!

Pénzcentrum2010. január 6. 11:32

Új adónemet vezetne be a román egészségügyi minisztérium a fast-food termékekre -jelentette be Cseke Attila tárcavezető, aki szerint a gyorséttermi élelmiszerek, édességek és szénsavas üdítők után is adót kellene fizetni -írja a kronika.ro hírportál.

Az egészségügyi miniszter szerint - a szeszes italokra és dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan - a termelőnek ezen termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalnia.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet nyilvános vitára bocsátják, a dokumentum a szaktárca honlapján található meg. "A minisztérium élelmezési bizottsága kidolgozza az adóztatás részleteit, a termelőkkel is egyeztetünk" - nyilatkozta Cseke.

Az új adónem révén befolyt összegek - a négy éve bevezetett szenvedélyadóhoz hasonlóan - az egészségügyi tárca saját jövedelmét képezik, ezeket befektetésekre, egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és a betegellátás költségeire fordíthatják. Hasonló adónem más európai uniós országokban is létezik, mint például Franciaországban, Németországban vagy Nagy-Britanniában.

Címkék: