Amerikában elbocsát és Romániába tart a luxusipari óriás

Pénzcentrum2010. január 6. 13:32

Megszületett a döntés, bezárja egyesült államokbeli gyárát, és Európába telepíti a termelő kapacitását a német luxuscikkeket gyártó vállalat, a Hugo Boss 2010 áprilisában.

A világmárka az alacsony munkaerőköltségek miatt határozott a clevelandi gyárának Európába telepítése mellett. A választás a hazánknál is olcsóbb Romániára, Bulgáriára és Törökországra esett, ezekben az országokban szervezi meg a Hugo Boss a termelést - írja a Ziarul Financiar román gazdasági lap.

Az Egyesült Államokban 300 munkahely szűnik meg, a menedzsment egyeztet a szakszervezettel a leépítésekről. Annyit már megígért a cég, hogy 2010. április végéig akkor is folyósítják a dolgozók bérét, ha az üzem kapacitását már korábban csökkentenék vagy bezárnák a gyárat.

A gazdasági válság hatására a luxuspiacon visszaesett kereslet miatt a most elbocsátásra kerülő dolgozók már majdnem egy éve csökkentett óraszámban dolgoztak. Egy munkavállalónak a munkahét csupán 3 munkanapból állt, amiért a rendes bérének 60%-át kapta meg.

A Hugo Boss a világ egyik vezető luxustermékeket gyártó cége, 330 saját és több mint 1000 franchise üzletével jelen van a Föld összes lakott kontinensén. A clevelandi üzemet még 1995-ben egy helyi ruhakészítő felvásárlásával szerezte meg a cég.

Címkék: